Jeseň bola len v nedávnej minulosti veľmi známa tým, že nadišiel čas zabíjačiek, výroby zabíjačkových špecialít a domácich klobások. V súčasnosti má len málokto čas a priestor na to, aby si doma vyrobil poctivú a kvalitnú klobásku a preto sme odkázaní na nákup v obchode.
Často sa však snažíme vyriešiť otázku, ktorá je tá najlepšia, najchutnejšia a navyše cenovo výhodná. Mnohí ani nevedia, kde vo svojom okolí majú možnosť nakúpiť poctivé domáce klobásy a často tak nakúpia v supermarketoch. Aj keď tie ponúkajú vo svojich portfóliach špeciálne a prémiové produkty, vyrovnať sa domácej výrobe dokážu len málokedy.
Pre všetkých milovníkov chutných domácich klobás sme sa pokúsili nájsť to najlepšie, čo sa dá v našom meste zohnať. Aby sme boli naozaj objektívni, nakúpili sme ako v supermarketoch, tak aj v bežných mäsiarstvách. Vybrali sme prevádzky, ktoré sa nachádzajú v blízkosti centra mesta - našej redakcie. Do nášho testu sa preto, pochopiteľne, nemohli dostať všetky možné klobásy dostupné v obchodnej sieti nášho mesta.
Na začiatok testu podotýkame, že ide o subjektívny názor členov našej redakcie, ktorý sme zosumarizovali do konečného výsledku.
Systém hodnotenia
Aby bolo naše hodnotenie čo možno najobjektívnejšie, zvolili sme si niekoľko kritérií a každému výrobku sme následne za každé z nich pripisovali body v rozmedzí 0 - 10 bodov. Jednotlivé klobásy sme pred ochutnávkou označili číslami, aby sme vylúčili akúkoľvek možnú zaujatosť.
Pre ohodnotenie sme si zvolili nasledovné kritériá:
Rozsah bodovania
Pre priblíženie uvádzame, že hodnotenie balenia sa líši v prípade malých predajcov a supermarketov. Mäsiarstvá balia zakúpený mäsový produkt do klasických papierových obalov, a v prípade veľkých obchodov si zákazník kupuje už uzavreté balenie.
Hodnotenie celkového dojmu z nákupu odráža aj čistotu predajného miesta, usporiadanie produktov a množstvo ponúkaných produktov. V prípade supermarketov sme sa stretli s mierne “rozhádzaným” tovarom, či zamenenými produktami medzi sebou (nesprávna cenovka).
Najvyšší možný počet bodov v hodnotení bol 100
Výsledok testu
Test naplnil naše očakávania a potvrdil prvotný názor, že klobásy z tradičných mäsiarstiev sú lepšie, ako tie zo supermarketov, pochádzajúce z produkcie veľkých kombinátov. Klobásy z miestnych mäsiarstiev, od menších výrobcov, boli oveľa lepšie, chutnejšie a voňavejšie. Avšak, ani v jednom prípade sme nenašli takú, ktorá by sa dala označiť za vyslovene zlú, alebo nechutnú.
Rozdiely v hodnotení boli malé, produkty sa ale viditeľne rozdelili na dve kategórie - zakúpené vo veľkom obchode a malom mäsiarstve. O konečnom víťazovi rozhodol celkový súčet bodov, ktorý sme podľa stanovených kritérií prideľovali.
Na pomyselných stupňoch víťazov sa napokon umiestnili
1. | Domáca klobása od Šmak plus Žilina (predajňa oproti žel. stanici) | 94 bodov |
2. | Domáca klobása od Mäso Parížek (predajňa pri Mariánskom námestí) | 89 bodov |
3. | Domáca klobása od Čička s.r.o Žilina (predajňa na Bulvári) | 86 bodov |
Záver testovania
Určite nás poteší, ak vám tento test pomôže nájsť tú správnu predajňu v Žiline, v ktorej si kúpite najlepšiu domácu klobásu. Prípadne dúfame, že sme vás aspoň informovali o predajniach, ktoré ste doteraz nepoznali a môžete vyskúšať ich produkty. Vianoce sú ešte ďaleko, preto kým budete pripravovať kapustnicu, si môžete urobiť aj vlastný test a postupne vyskúšať všetky produkty, ktoré sme testovali.
Dobrú chuť!