Niektorí vodiči pod Rondlom nedodržiavajú jazdné pruhy, obmedzujú tým ostatné autá


Foto: Niektorí vodiči pod Rondlom nedodržiavajú jazdné pruhy, obmedzujú tým ostatné autá

V posledných týždňoch dostávame od čitateľov správy, v ktorých upozorňujú na aroganciu či nevšímavosť niektorých vodičov. Ak totiž jazdíte cez alebo popod Rondel a najmä v smere od Bratislavy na Rajec, určite viete, že pred niekoľkými mesiacmi bola v mieste stanice Žiline - Záriečie upravená organizácia dopravy. Radenie v pruhoch je nasledovné: ľavý jazdný pruh je vyhradený pre vozidlá idúce na smer Poprad, Martin a pravý jazdný pruh je určený pre autá smerujúce do Prievidze a Rajca. Podľa starého značenia bolo možné využívať pravý pruh pre oba smery, no podľa nového to možné nie je. 

Radenie v jazdných pruhoch bolo určené dopravnou značkou (C25 - Radenie jazdných pruhov pred križovatkou) v minulosti a rovnako je tomu aj teraz. Doplnená bola plná čiara.

Značka označuje spôsob radenia do jazdných pruhov a určený smer jazdy cez križovatku v súlade s príslušnými vodorovnými značkami a zodpovedá skutočnej dopravnej situácii na ceste.

Pôvodné dopravné značenie - snímka z roku 2014 Google Maps


Jazdné pruhy sú oddelené vodorovnou dopravnou značkou Pozdĺžna súvislá čiara. V pravom pruhu bežne jazdia vodiči, ktorí smerujú na Poprad, Martin a teda ulicu Mostná. Ak je v mieste hustá premávka, ostatní šoféri idúci z Rondla na Mostnú tak nemajú šancu odbočiť. Často potom dochádza ku vzniku kolón, kolíznych situácií či k nervozite vodičov. 

Vyhradenie jazdných pruhov určuje len jedna zvislá dopravná značka, ktorá má pravdepodobne nevhodné umiestnenie. Vodiči ju buď nevidia, alebo ju jednoducho ignorujú. Pravý pruh využívajú nesprávne nie len autá so žilinskými poznávacími značkami, no sú to bežne aj autá zo susedných okresov ako Bytča, Martin, Kysucké Nové Mesto a Čadca. Ďalšia zvislá značka, ktorá vyznačuje smery v jazdných pruhoch sa nachádza na moste, no zrejme to však nestačí.


Aktuálne dopravné značenie

Aj napriek príkazovej značke Radenie jazdných pruhov pred križovatkou, sa mnohí vodiči denne stretávajú s jej nedodržiavaním. V križovatke už niekoľko krát došlo k dopravným nehodám a bežne tam dochádza ku kolíznym situáciám, nakoľko mnohí šoféri nedodržiavajú maximálnu povolenú rýchlosť.

Autá by sa tu mali doslova len križovať, no často sa stretávajú v tesnej blízkosti a navzájom sa “vybrzďujú”. To všetko vinou vodičov, ktorí idú v pravom pruhu doľava. V prípade, ak by sa dodržiavalo dopravné značenie, nemuseli by vodiči po sebe trúbiť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu