Medvedica mala na Kysuciach útočiť priamo na turistickom chodníku. V snehu našli aj stopy mláďaťa


Foto: Medvedica mala na Kysuciach útočiť priamo na turistickom chodníku. V snehu našli aj stopy mláďaťa Foto: Ilustračné/freepik.com

V závere uplynulého týždňa došlo v popoludňajších hodinách v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce k útoku medvedice na 34-ročného muža. Podľa Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR) turista utrpel hryzné poranenia na nohách a pri páde si zranil aj chrbticu.

Napadnutého muža ošetrili vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, ďalej bol však prepustený do domácej liečby. Medzitým starostka kysuckej obce Povina kontaktovala zásahový tím pre medveďa hnedého, s ktorým spoločne vykonala obhliadku miesta útoku.

„Lokalita sa nachádza priamo na turistickom chodníku na hrebeni v blízkosti Prírodnej rezervácie Ľadonhora. V súčasnosti je na hrebeni snehová pokrývka, v ktorej boli zaznamenané okrem pobytových znakov medvedice aj stopy minimálne jedného mláďaťa,“ spresňuje ŠOP SR.


Dodáva, že medvedica z dôvodu ochrany mláďat predstavuje pre človeka vysokú mieru rizika útoku. To sa pritom zvyšuje, ak medvedicu človek prekvapí náhodným stretnutím, prípadne ide o stret, pri ktorom dôjde ku kontaktu na krátku vzdialenosť. 

„Od 15. 3. 2024, kedy bol v tomto roku zaznamenaný prvý útok medveďa v Demänovskej doline, ide už o 11 útok medveďa na človeka, celkovo je po útokoch medveďa zranených 11 ľudí,“ dodáva na záver ŠOP SR s tým, že turistov vyzýva v územiach s výskytom medveďa hnedého k zvýšenej opatrnosti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu