V Jasnej oživovali priamo na svahu snoubordistu z Lotyšska. V kritickom stave ho odviezol vrtuľník


Foto: V Jasnej oživovali priamo na svahu snoubordistu z Lotyšska. V kritickom stave ho odviezol vrtuľník Foto: Horská záchranná služba

Každoročne sa na zasnežených svahoch zraní veľké množstvo lyžiarov aj snoubordistov, úrazy si pritom často vyžiadajú zásah horských záchranárov či dokonca vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Stalo sa tak aj včera popoludní na severnej strane Chopku.

V lyžiarskom stredisku Jasná v sobotu 13. januára v popoludňajších hodinách pristál červeno-biely vrtuľník priamo na zjazdovke s názvom Turistická. Ležal tam 49-ročný snoubordista, ktorý počas zjazdu spadol a vážne si zranil hlavu.

Muž z Lotyšska ostal po páde ležať v bezvedomí na snehu. Ako prví k nemu dorazili horskí záchranári, po ich príchode sa však stav pacienta zhoršil a prestával dýchať. Okamžite preto začali s kardiopulmonálnou resuscitáciou, ktorá bola, našťastie, úspešná.

„Následne po pristátí vrtuľníka priamo na mieste nehody si lekár pacienta prevzal do svojej starostlivosti. Poskytol mu ďalšiu neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po preložení na palubu vrtuľníka bol v umelom spánku s vážnym úrazom hlavy letecky transportovaný a odovzdaný do rúk traumatímu FN F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici,“ priblížili leteckí záchranári s tým, že muž bol v kritickom stave.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu