V závode Kia vyrobili rekordný počet áut. Mzda zamestnancov opäť stúpne, priemerná presiahne 2 500 eur


Foto: V závode Kia vyrobili rekordný počet áut. Mzda zamestnancov opäť stúpne, priemerná presiahne 2 500 eur
Galéria: 6 fotiek

Automobilka Kia Slovakia zlomila minulý rok rekord v počte vyrobených vozidiel. Zo závodu v Tepličke nad Váhom ich odišlo viac ako 350-tisíc. Oproti roku 2022 toto číslo predstavuje nárast o 12 percent.

„Tento úspech je výsledkom odhodlania a spolupráce našich zamestnancov, ako aj efektívneho využitia našich výrobných liniek. Zaujímavým faktom je tiež, že každé štvrté vyrobené vozidlo v roku 2023 bolo elektrifikované,“ vyjadril sa prezident spoločnosti Geon Won Shin.

Okrem celých automobilov vyrobila Kia vo svojich halách aj viac než 507-tisíc motorov. V priebehu roka sa zamestnancom podarilo pokoriť hranicu 7 miliónov vyrobených hnacích agregátov od počiatku automobilky. Počet motorov voči predošlému roku stúpol o 10 percent.



Slovenská Kia najčastejšie vyváža vozidlá do Veľkej Británie, Nemecka a Španielska. Najobľúbenejšími farbami sú čierna, biela a strieborná či zelená. V septembri 2023 oslavoval model Sportage 30. výročie, automobilka preto začala výrobu jubilejnej edície v novej farbe Wolf Grey.

„V aktuálnom roku plánuje Kia Slovakia vyrobiť 340-tisíc áut a pol milióna motorov. Hlavným cieľom je stále zlepšovať kvalitu vozidiel aj motorov a ešte viac zvyšovať spokojnosť zákazníkov,“ uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.

Výrobca automobilov nezabúda ani na svojich zamestnancov. V roku 2023 im vzrástli platy o 130 eur, tento rok plánuje ďalšie zvyšovanie o 110 eur. Priemerná mzda výrobného pracovníka (bez manažmentu) dosiahla 2 408 eur.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu