Žilinská Kia nadviazala spoluprácu s treťou univerzitou. Darovala jej roboty a tisícové štipendiá pre študentov


Foto: Žilinská Kia nadviazala spoluprácu s treťou univerzitou. Darovala jej roboty a tisícové štipendiá pre študentov Foto: Kia Slovakia s. r. o.

Kia Slovakia rozširuje spoluprácu so slovenskými univerzitami. Po Žilinskej Univerzite v Žiline a Technickej univerzite v Košiciach podpísala automobilka memorandum aj s bratislavskou STU. Podporí tak výskum a tvorivú činnosť študentov, pre ktorých sa zároveň otvárajú dvere k stáži aj praxi, ale ponúkne aj účasť na vzdelávacích podujatiach.

„Verím, že spolupráca Slovenskej technickej univerzity a jedného z hlavných predstaviteľov kľúčového automotive sektora na Slovensku bude obojstranne prospešná. Očakávame od nej posilnenie atraktívnosti štúdia, možností aplikovaného výskumu a motivácie pre štúdium technológií, ktoré sú hybnou silou a predpokladom rozvoja ekonomiky a spoločnosti,“ uviedol rektor STU Oliver Moravčík.

Podľa Branislava Imre, viceprezidenta zodpovedného za vedenie divízie Administratívy, spolupráca univerzít s modernými spoločnosťami tvorí most medzi teóriou a praxou, čím sa umožňuje výchova študentov. Prispieť k tomu má aj šesť robotov, ktoré automobilka darovala univerzitám, či štipendium vo výške 3-tisíc eur pre piatich študentov.

Ďalší piati majú možnosť získať až 4-tisíc eur počas aktuálneho akademického roka. Spoločnosť zároveň podporila študentov pri vypracovaní 24 záverečných prác. V súčasnosti poskytuje Kia Slovakia štipendiá a odbornú prax celkovo 15 študentom z troch rôznych univerzít. 



„Mladí ľudia prispievajú novými myšlienkami, inováciami a kreatívnymi riešeniami, čím formujú neustále meniace sa pracovné ale aj spoločenské prostredie. V tomto vzájomnom dialógu nachádzame silu, ktorá posúva naše odvetvie vpred a spoločné kroky nám umožňujú tvarovať budúcnosť spoločne - modernú, dynamickú a prispôsobivú,“
doplnil Branislav Imre.

Inšpiráciou pre spoluprácu môže byť aj pilotný projekt s 20 študentami 5. ročníka odboru Vozidlá a motory zo Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity. Obsahová náplň ich predmetu „skúšanie spaľovacích motorov“ sa plne zhoduje s operáciami pri výrobe motorov v Kii. Študenti v rámci predmetu testovali chod motorov v špeciálne vyhradenom laboratóriu a učili sa obsluhovať moderné meracie prístroje v 3D meracom laboratóriu.

„Kolegovia z oddelenia vzdelávania v tomto roku v rámci spolupráce s univerzitami privítali a sprevádzali výrobnými priestormi vyše 550 univerzitných študentov. Aktuálne tiež finalizujeme proces darovania 5 motorov a vozidla Kia Ceed SW plug-in hybrid na študijné účely Katedry dopravnej a manipulačnej techniky v odbore vozidlá a motory na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline,“ uzavrel hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu