FOTO: Strecha Zámku Kunerad sa prefarbila na bielo. Majitelia plánujú obnovu fasády


FOTO: Strecha Zámku Kunerad sa prefarbila na bielo. Majitelia plánujú obnovu fasády
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Zamok Kunerad

Prežil storočie a niekoľko požiarov, teraz je však v dobrých rukách. Najnovší majitelia Kuneradského zámku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa starajú o to, aby znovu ožil vo svojej pôvodnej kráse.

V uplynulom období zrekonštruovali strechu zámku s použitím kvalitnej bridlice, ktorá by mala vydržať minimálne najbližších sto rokov. Pod krytinu sa preto rozhodli ukryť časovú schránku s odkazom pre budúce generácie.


Strecha sa počas posledných dní prefarbila na bielo. Nešlo o zásah majiteľov, zámok a jeho okolie pokryla vrstva chladivého snehu. Žiarivobiela farba však zvýraznila zlý stav fasády, ktorá taktiež potrebuje rekonštrukciu.


Jej obnovu plánuje rodina Škottovcov počas budúceho roka. Pomôže im v tom aj dar od neznámeho muža, ktorý im pred bránou zanechal dobové fotografie. Tie zachytávajú okrem iného aj fasádu, na ktorej vyniká erb rodiny grófa Balestréma.

„Že bol erb na fasáde zámku sme z historických zdrojov vedeli, avšak neexistovala fotografia zblízka, ktorá by ho, ako aj iné prvky pôvodnej fasády, detailne zachytávala. Veľmi nám pomôže pri rekonštrukcii fasády, ktorú by sme radi začali už na budúci rok,“ uviedli majitelia zámku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu