VIDEO: Medzinárodné preteky poštových holubov vyhrala holubica Berta z Oravy. Pozrite na tú rýchlosť!


Foto: VIDEO: Medzinárodné preteky poštových holubov vyhrala holubica Berta z Oravy. Pozrite na tú rýchlosť! Foto: Facebook/Miroslav Vlžák

Od starovekých čias ľudia využívali holuby na prenášanie správ a dôležitých oznámení. Postupom času sa však tento účel rozšíril aj o súťažné preteky, ktoré sú dnes populárne pre mnohých milovníkov holubárstva.

Medzinárodné preteky poštových holubov sa konali ešte v auguste tohto roka aj v Nemecku. Celkovo sa na štart sa postavilo neuveriteľných 10121 poštových holubov, pričom šampionátu sa zúčastnili aj jedince zo Slovenska. Víťazom sa stal práve jeden z nich.

Holubica Berta pochádza z Oravy a svojim prvenstvom sa prebojovala na olympiádu, ktorá sa bude konať v januári 2024 v Holandskom meste Maastricht. Jej chovateľom je Miroslav Hojo z obce Hruštín.

Aby mohli byť holuby na pretekoch v Nemecku kvalifikované, museli zaletieť trasu minimálne 600 kilometrov. Tie najsilnejšie však mohli zaletieť aj 900 kilometrov a viac. Všetky jedince odlietali naraz z nemeckého mesta Wittstock.

„Pretek je ostro sledovaný. Samozrejmosťou je povinné hlásenie - nielen čísla holuba a času doletu, ale aj tajného kódu, ktorý holub dostane pri košovaní na nohu,“ uviedol Daniel Krajčík, viceprezident Slovenského Zväzu Chovateľov poštových holubov na webovej stránke.


História Berlínskych pretekov poštových holubov siaha do roku 2011, organizátorom je Národný zväz chovateľov holubov v Rumunsku. V tohtoročnom zozname účastníkov boli aj holubári z Talianska, Chorvátska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Albánska, Maďarska, Ukrajiny, Bulharska a samozrejme Rumunska.

Na videu nižšie môžeme vidieť’, ako vyzeral štart súťažných holubov aj víťazku Bertu. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu