FOTO: Na žilinskom letisku sa zletelo 23 vrtuľníkov, vírniky aj lietadlá zo štyroch krajín


FOTO: Na žilinskom letisku sa zletelo 23 vrtuľníkov, vírniky aj lietadlá zo štyroch krajín
Galéria: 50 fotiek
Foto: Letisko Žilina / Roman Svoboda @Helidat.cz

V sobotu 22. júla 2023 sa na Letisku Žilina v Dolnom Hričove zletelo množstvo zaujímavých strojov. Tie prileteli nielen zo Slovenska, ale aj z ďalších troch susedných krajín - Česka, Poľska i Maďarska. Išlo o historický prvý Zlet vrtuľníkov V4. V tento deň počasie naozaj vyšlo a tak si mohli slovenskí i zahraniční hostia podujatie naplno vychutnať.

Nápad usporiadať zlet sa zrodil v hlavách troch nadšencov letectva - Martina Kavalčíka, Ronalda Wilczeka a Stanislava Machovčáka. Myšlienka zrealizovať ho na letisku v Žiline prišla podľa ich slov niekde nad Afrikou ešte v auguste minulého roka, počas 30-hodinového letu z ostrova Mayotte do Žiliny.

To, že sa akcia vydarí na jednotku, za hojnej účasti helikoptér a samotných návštevníkov, sa nám ani nesnívalo. Hlavným cieľom vrtuľníkového zletu V4 bolo stretnutie s pilotmi, rozprávanie zážitkov, výmena skúseností a okrem iného aj propagácia Letiska Žilina,“ povedal Ronald Wilczek.

Nechýbali odborné prezentácie i zábava

Pre návštevníkov boli v hlavnom programe pripravené prednášky riadiacich letovej prevádzky z Česka, Slovenska a Poľska, ktorí vo svojich prezentáciách objasnili pilotom pravidla lietania, letové trate, vstupné a výstupné body, postupy počas cezhraničných letov a sprostredkovali mnohé ďalšie zaujímavé informácie.


Po prednáškach nasledovala voľná diskusia, do ktorej sa ktokoľvek mohol zapojiť, ak sa práve nezabával na popoludňajšej hangárovej párty. Tá pokračovala až do neskorých večerných hodín. Následne sa vrtuľníky vydali na cestu domov.

Celkovo sa Zletu vrtuľníkov V4 zúčastnilo 23 vrtuľníkov, 2 vírniky, 11 lietadiel a viac než 100 ľudí. Medzi najčastejších návštevníkov patrili vrtuľníky typu Robinson R22, R44 a R66. Na letisko však zavítali aj Bell 407, Bell 206, Eurocopter EC120, no najväčším prekvapením bol bývalý vojenský vrtuľník Rumunskej armády Aérospatiale SA. 341G Gazelle.

„Premiérový ročník zletu je za nami, a vzhľadom k veľmi pozitívnym ohlasom zo strany účastníkov pevne veríme, že nasledujúci Zlet vrtuľníkov V4 2024 bude ešte väčší a bude hostiť ešte viac účastníkov s oceľovými vtákmi,“ dodal R. Wilczek.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu