Neobmedzený počet ciest s jedným lístkom? Využite možnosť výhodného cestovania v 4 okresoch Žilinského kraja


Foto: Neobmedzený počet ciest s jedným lístkom? Využite možnosť výhodného cestovania v 4 okresoch Žilinského kraja Foto: Koláž snímok z videí – Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Žilinský samosprávny kraj už onedlho, v nedeľu 30. júla 2023, spustí Integrovaný dopravný systém (IDS) v štyroch svojich okresoch, a to v Žiline, Bytči, Čadci a Kysuckom Novom Meste. Verejnosť vďaka nemu bude môcť cestovať vlakom, autobusom a mestskou hromadnou dopravou za zvýhodnené ceny.

Po novom budete môcť v rámci IDS cestovať aj do ďalších 56 obcí, ktoré sa do systému zapájajú. Stačí, ak si na bezkontaktnú čipovú kartu zakúpite predplatný cestovný lístok (PCL) podľa zón, ktorými obvykle prechádzate, a zvolíte si vami požadovanú dĺžku platnosti. Na výber pritom máte lístok platný po dobu 30, 90 alebo 365 dní. 

Schéma tarifných zón platných od 30. júla 2023:

Tarifné zóny IDS ŽSK

Lístok môžete získať na predajných miestach SAD Žilina, DPMŽ alebo v osobných pokladniciach ZSSK. Tam vám pracovníci zapojených dopravcov zároveň poradia pri výbere lístka a objasnia vám fungovanie systému na základe jednotlivých zón. Ako zároveň spresňuje Žilinský samosprávny kraj, po novom budú predplatné cestovné lístky platné aj v spojoch dopravcu ARRIVA Liorbus prechádzajúcich cez integrované územie.

Ak však už ste vlastníkom dopravnej karty jedného z uvedených dopravcov, lístok si môžete zaobstarať aj priamo na ich e-shopeNákup cez eShop je možný len cez eShop toho dopravcu, u ktorého bola vydaná bezkontaktná čipová karta (BČK). Prvý nákup PCL cez eShop sa vykonáva v zmysle obchodných podmienok konkrétneho dopravcu,“ spresňuje Žilinský samosprávny kraj.

Zároveň však existuje aj tretí spôsob nákupu lístka, a to priamo vo vlakoch alebo v autobusoch SAD ZA. Možnosť nákupu priamo u vodiča si však zvoľte až v prípade opakovaného predaja. Teda vtedy, keď budete chcieť lístok s rovnakou zónovou a časovou platnosťou, ktorý ste mali na karte zakúpený predtým.


Aké sú ceny predplatných cestovných lístkov?

Výsledná cena vášho lístka závisí od obdobia, na ktoré si ho zakúpite, a od počtu zón, ktorými prechádzate. Podrobnejší návod, ako si vypočítate cenu svojho lístka nájdete po kliknutí SEM.

Cestujúcim sú zároveň k dispozícii zľavnené lístky, ktoré môžu využiť deti od 6 do 16 rokov, žiaci a študenti do 26 rokov veku, seniori, držitelia preukazov ŤZP, ŤZP-S a sprievodcovia ŤZP-S. Výnimkou sú aj deti do 6 rokov, ktoré cestujú v rámci IDS ŽSK úplne bezplatne.

Novinkou od konca júla 2023 sú aj výhodné rodinné cestovné lístky. „S jedným základným sieťovým cestovným lístkom (platným 24 alebo 72 hodín) budú môcť počas víkendov a sviatkov cestovať až dvaja dospelí vrátane max. 3 detí do 16 rokov. S jedným lístkom budú môcť počas jeho platnosti vykonať neobmedzený počet ciest v celom integrovanom území,“ predstavuje inováciu Žilinský samosprávny kraj.

Cenník Integrovaný dopravný systém Žilinského samosprávneho kraja:



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu