Motocyklistku po zrážke s autom operovali v žilinskej nemocnici dva tímy lekárov 6 hodín


Foto: Motocyklistku po zrážke s autom operovali v žilinskej nemocnici dva tímy lekárov 6 hodín Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Začiatkom aktuálneho mesiaca došlo na Kysuciach k vážnej dopravnej nehode motorky a osobného motorového vozidla. Vodička, ktorá riadila motocykel, bola uprostred noci leteckými záchranármi privezená na urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline s život ohrozujúcimi zraneniami.

Pri kolízii totiž utrpela úraz hrudníka, poranenia krčnej chrbtice a panvy, ako aj viacnásobné zlomeniny obidvoch horných končatín a veľkú stratu krvi. Multidisciplinárny tím zdravotníkov žilinskej nemocnice preto pristúpil k postupu s názvom Damage Control Surgery. Ide o dvojkrokovú operáciu, počas ktorej sú najskôr stabilizované životné funkcie a až následne sú ošetrované ostatné poranenia.

„Po prvotnom urgentnom ošetrení sme stabilizovali zlomeniny vrátane panvy dočasnými externými fixátormi a zrealizovali prvú operáciu krčnej chrbtice. Pred výkonom ďalších zákrokov bolo nevyhnutné stabilizovať vitálne funkcie pacientky, ktorá bola preto ďalšie dni v plnej starostlivosti oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ informoval primár úrazovej chirurgie a vedúci lekár urgentného príjmu žilinskej nemocnice Juraj Kacian.



Pacientka bola uvedená do riadeného bezvedomia a napojená na umelú pľúcnu ventiláciu. K druhej operácii pristúpili dva paralelné tímy lekárov až o týždeň. Počas 6-hodinového náročného zákroku jej zoperovali panvu aj zlomeniny na obidvoch rukách. V operačnej sále sa pritom nachádzalo takmer 15 ľudí, ktorí sa snažili zabezpečiť, aby žena strávila čo najmenej času v anestéze. Krátko po úspešnom zákroku bola prevezená do inej nemocnice, ktorá sa nachádzala bližšie k jej rodine.

Podľa Kaciana bolo len od začiatku júna na urgentný príjem privezených 15 motocyklistov. Tretina z nich pri svojich nehodách utrpela vážne poranenia, ktoré ohrozovali ich život. Zohraný tím traumatológov, anestéziológov, internistov, chirurgov, rádiologických technikov a ošetrovateľov musel takýchto pacientov okamžite stabilizovať, zastaviť im krvácanie a minimalizovať škody, ktoré môže spôsobiť šok.

„Každý z nás ide na maximum, musíme vedieť zvládať stresové situácie, pružne konať v okamihoch, kedy rozhodujú sekundy, zladiť sa, aby sme pre záchranu zdravia a života urobili všetko, čo je v našich silách a možnostiach. Ani medicína však nedokáže zázraky. Sú, žiaľ, aj chvíle, kedy už nedokážeme pomôcť,“ doplnil primár úrazovej chirurgie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu