Morena, kraslice i bahniatka: V Skanzene Vychylovka sa rozlúčia so zimou zvykmi našich predkov


Foto: Morena, kraslice i bahniatka: V Skanzene Vychylovka sa rozlúčia so zimou zvykmi našich predkov Foto: Múzeum kysuckej dediny

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke sa v nedeľu 2. apríla rozlúči so zimou a privíta obdobie hojnosti a plodnosti. Návštevníci skanzenu sa počas tematického podujatia Sviatky jari na Kysuciach môžu tešiť na ukážky ľudových zvyklostí i tradícií.

Definitívne zbohom zime dajú členovia DFS Kelčovan vynesením Moreny, ktorá okrem obdobia chladu a neúrody symbolizovala aj smrť. Takýto akt mal v minulosti zabezpečiť vypudenie negatívnych síl z chotára, vrátiť fyzickú silu zemi a dosiahnuť znovu oživenie prírody.

Ľudia v domoch s napätím vyzerali, kedy moreňárky zazrú v oknách chalúp. Ešte predtým sa najedli, aby získali silu pred chorobami, ktoré mali odísť spolu s Morenou. Najväčším nešťastím bolo, ak by Morenu v čele sprievodu otočili čelom k hospodárstvu, to by znamenalo nešťastie a choroby pre celé hospodárstvo i jeho obyvateľov,“ vysvetlil etnológ Kysuckého múzea Pavol Markech.

Fokloristi návštevníkom zároveň pripomenú aj zvyk spojený s Kvetnou nedeľou. Počas nej dievčatá za veselého spevu a tancovania po dedine rozdávali vetvičky bahniatok zdobené stuhami, retiazkami aj výduvkami vajíčok, čím privolávali letko.

Chýbať na jarnom podujatí nebude ani ukážka tradičnej šibačky na Kysuciach či prezentácia jedinečných druhov kraslíc, dekoračných predmetov, aranžmánov, korbáčov, medovníčkov s tematikou obdobia Veľkej noci a iných výrobkov vytvorených šikovnými rukami remeselníkov.

„Hoci tieto krásne zvyky často žijú už len ako súčasť repertoára folklórnych skupín, sú niečím, čo nás spája s našimi predkami. Majú v sebe veľa pozitívnych emócií, z ktorých vás na Kvetnú nedeľu srdečne pozývame načerpať veľa krásnych zážitkov,“ doplnila Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.


Navštíviť múzeum bude počas najbližšej nedele možné v čase od 10:00 do 16:00 hod., pričom podujatie je spoplatnené podľa aktuálneho cenníka:

  • dospelá osoba – 7 eur,
  • deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP – 3,50 eur,
  • deti do 6 rokov – zadarmo.

Vedenie skanzenu zároveň upozorňuje návštevníkov, že Historická lesná úvraťová železnica počas podujatia nepremáva. 

Program

10.00 – 15.30 hod.:

  • Sprístupnený areál Múzea kysuckej dediny
  • Remeselníci

13.30 hod.:

  • Jarné zvykoslovie v podaní DFS Kelčovan
  • Vynášanie Moreny
  • Chodenie po moju
  • Šibačky

Miesto: Múzeum kysuckej dediny, Vychylovka
Dátum: 02.04.2023 - 10:00    15:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu