Nedajte sa zlákať ziskom a ozývajte sa blízkym: Polícia upozornila žiakov SŠ v Žiline na obchod s bielym mäsom


Foto: Nedajte sa zlákať ziskom a ozývajte sa blízkym: Polícia upozornila žiakov SŠ v Žiline na obchod s bielym mäsom Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Stať sa obeťou obchodovania s bielym mäsom môže trvať len chvíľu. Toto riziko sa týka aj mladých ľudí, ktorých po ukončení školy často láka vidina rýchleho zisku. Preto neraz siahnu po zdanlivo výhodných ponukách v zahraničí, tie sú však neraz pascami nelegálneho biznisu, ktorý nesie podobu prostitúcie, nútenej práce, žobrania, ale aj odobratia ľudských orgánov. 

O tejto problematike sa so študentami Spojenej školy na Rosinskej ceste v Žiline, pozhováral preventista Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Žiline a od študentov dostal aj spätnú väzbu, ako ich svojou prednáškou oslovil a zaujal,“ uvádza Polícia Žilinského kraja v príspevku na sociálnej sieti.

Pri výbere pracovnej ponuky je podľa rád polície potrebné ponuku najmä poriadne preveriť. Je dôležité nájsť informácie ohľadom agentúry či osoby, ktorá vás chce zamestnať. Kritický postoj treba zaujať aj k pracovným výhodám – prečo je v ponuke vysoký a rýchly zisk, a to aj napriek nízkej námahe?

Neprijímajte nelegálnu prácu, je to priestor, kde môžete prísť o viac ako len o nevyplatenie zaslúženej odmeny. Nikomu za žiadnych okolností neodovzdávajte svoj pas či iné doklady. Pravidelne sa ozývajte svojim blízkym, pričom im posielajte presnú adresu Vášho pobyt,“ pokračuje v bezpečnostných tipoch polícia.


Zvýšiť pozornosť je potrebné aj pri podpisovaní zmluvy. Vždy by ste mali rozumieť jazyku, v ktorom je napísaná a taktiež by ste si mali prečítať a pochopiť všetky podmienky, ktoré sú v nej uvedené. Zabudnúť by ste nemali ani na vytvorenie jej kópie.

Kľúčovým sa podľa polície môže stať aj dohoda o tajnom hesle s vašimi blízkymi, ktoré viete šikovne použiť v prípade odpočúvania vašich telefónnych rozhovorov. V prípade priameho ohrozenia je samozrejmosťou urýchlené kontaktovanie polície, rodiny či volanie na číslo Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi – 0800 800 818.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu