Českí turisti sa na snežniciach vydali na hrebeň Nízkych Tatier, pomoc záchranárov potrebovali kvôli úrazu


Foto: Českí turisti sa na snežniciach vydali na hrebeň Nízkych Tatier, pomoc záchranárov potrebovali kvôli úrazu Foto: hzs.sk

V piatok 17. februára sa deväťčlenná skupina českých turistov vydala na snežniciach na túru do oblasti Nízkych Tatier. V podvečerných hodinách, keď sa nachádzali v úseku Kotliská – Krížske sedlo, došlo k poraneniu jedného z členov skupiny. Preto sa rozhodli požiadať o pomoc Horskú záchrannú službu (HZS), krorej nahlásili zranenie ramena.

Z Jasnej im odišli oproti štyria záchranári HZS. Turisti sa medzitým rozdelili a časť z nich postupovala smerom na Chopok po zimnom tyčovom značení. Zvyšní traja turisti čakali na pomoc záchranárov,“ uviedla HZS na webovej stránke a dopĺňa, že na hrebeni v tom čase prevládal silný nárazový vietor a situáciu komplikovala aj hustá hmla.

Záchranári pred dosiahnutím skupiny so zranenou osobou narazili na šiestich turistov, ktorí sa od zvyšku oddelili. Tých jeden zo záchranárov odprevadil na Kamennú chatu, kde mali uvedené osoby zabezpečený nocľah.


Ďalší traja horskí záchranári pokračovali ku zranenému až do oblasti pred Krížskym sedlom. Až na mieste zistili, že muž nie je schopný samostatného presunu, keďže okrem ramena má zranenú aj dolnú končatinu,“ spresňuje HZS, podľa ktorej boli na miesto privolaní z južnej strany Chopku aj ďalší traja záchranári spolu s transportným prostriedkom.

Vyčerpaného muža so zraneniami sa podarilo záchranárom v nepriaznivom počasí zatepliť a nabaleného presunúť do sedla Poľany a odtiaľ na Tri vody. Odtiaľ bol urýchlene prevezený na skútri do Domu HZS na Otupnom, kde ho záchranári podrobnejšie vyšetrili. Zvyšní dvaja turisti prešli úsek do Jasnej za asistencie záchranárov a odtiaľ už pokračovali samostatne k spomínanému ubytovaniu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu