Martinčan dvakrát hodil o zem malú čivavu a zlomil jej nohy aj panvu. Dôvodom boli zamotané vôdzky psov


Foto: Martinčan dvakrát hodil o zem malú čivavu a zlomil jej nohy aj panvu. Dôvodom boli zamotané vôdzky psov Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Enviropolícia obvinila muža z Martina za týranie zvieraťa na verejnosti obzvlášť surovým a krutým spôsobom. Informoval o tom Policajný zbor Slovenskej republiky prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

Majiteľka malej čivavy sa mala so svojím psíkom prechádzať po chodníku, keď sa stretla s obvineným, ktorý taktiež práve venčil svojho psa. Zvieratám sa však do seba zamotali vôdzky, na ktorých ich majitelia viedli, na čo muž zareagoval neprimeranou agresiou. Malú čivavu zodvihol do vzduchu a dvakrát ju úmyselne prudko hodil o chodník.

„Svojim konaním obvinený spôsobil čivave zlomeninu panvy a oboch zadných končatín, ktoré si vyžiadali operačný zákrok a podstúpenie pooperačnej liečby,“ priblížila polícia následky násilného činu.

Prípadom sa zaoberal vyšetrovateľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK Prezídia Policajného zboru, ktorý Martinčana obvinil z prečinu týrania zvierat. Mužovi priťažila aj skutočnosť, že sa tohto prečinu dopustil na mieste prístupnom verejnosti.



„Akékoľvek bezdôvodné konanie smerujúce k zraneniu alebo usmrteniu zvieraťa je protiprávnym konaním v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti a v prípade, že osoba týra zviera, hoci bola za obdobný čin v predchádzajúcich dvanástich mesiacoch postihnutá alebo za taký čin bola v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch odsúdená alebo týra zviera zvlášť krutým a surovým spôsobom, alebo utýra zviera je takéto konanie považované za trestný čin a môže byť potrestaná odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky,“ varuje polícia.

Páchateľovi v tomto prípade hrozí odňatie slobody na jeden až päť rokov, pretože psíkovi ublížil obzvlášť krutým a surovým spôsobom na mieste, ktoré je prístupné verejnosti. Rovnaký trest by dostal ten, kto by týral viacero zvierat alebo dokonca zviera chránené zákonom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu