Prečo dávame na hroby vence? Múzeum slovenskej dediny vysvetľuje pôvod tejto tradície


Foto: Prečo dávame na hroby vence? Múzeum slovenskej dediny vysvetľuje pôvod tejto tradície Foto: Facebook/Múzeum slovenskej dediny

Starostlivosť o hroby a ich každoročná úprava je v kultúre vidieka pomerne mladý jav. Od konca 19. storočia sa čoraz výraznejšie prejavovala snaha o úpravu a skrášlenie miesta posledného odpočinku zosnulých.

Je to výsledkom nielen postupného oslabovania poverových predstav o pozitívnom či negatívnom vplyve mŕtvych na život a prosperitu rodiny, ale aj potreby demonštrovať takto svoje city a spomienky.

„Naši predkovia vykonávali tradičné pohrebné obrady a úkony, ktoré boli motivované strachom a úctou voči mŕtvym, vierou v nadprirodzeno a posmrtný život. Vyjadrovali ľudský protest proti otrasu zapríčinenému smrťou i obranný postoj proti nepochopiteľnému zániku každého človeka,“ uvádza Múzeum slovenskej dediny v príspevku na sociálnej sieti. 

Pohrebnými obradmi sa jedinec vylučoval z doterajších zväzkov v spoločenstve a zároveň sa nimi zabezpečovalo jeho prijatie do neznámeho „posmrtného sveta”. V súčasnosti návštevy cintorínov 1. novembra patria k najstabilnejším tradičným obyčajovým prejavom všetkých vrstiev spoločnosti.


Snaha označiť hrob zosnulého, a tak spoločnosti signalizovať miesto odpočinku a základne biografické údaje o mŕtvom, viedla ku vzniku náhrobníkov. Na území Slovenska sa do 20. storočia zachovali tri základne formy označenia hrobu, ktoré sa odlišovali podľa náboženskej príslušnosti zosnulého.

Hroby katolíkov a gréckokatolíkov sa označovali krížom, pravoslávnych dvoj-krížom, evanjelikov a židov tabuľami, kalvínov stĺpmi. Najobľúbenejšími motívmi na reliéfoch boli symboly života v podobe roziet, pletencov, vetvičiek, vtákov a stromu života

Postupne sa do tradicie rozlúčkových obradov začleňovali i kvety. Tie majú najmä duchovný význam a používajú sa ako symbol životného cyklu, od narodenia až po smrť. Napríklad pohrebný veniec v tvare kruhu, predstavuje kruh večného života.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu