Pomoc horských záchranárov žiada čoraz viac nepripravených turistov, jesenné výlety sú nebezpečnejšie


Foto: Pomoc horských záchranárov žiada čoraz viac nepripravených turistov, jesenné výlety sú nebezpečnejšie Foto: Horská záchranná služba

Počas uplynulého týždňa zasahovali horskí záchranári v Žilinskom kraji, ale aj na celom Slovensku, pri viacerých núdzových situáciách, ktorým bolo možné predísť. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky preto uverejnilo príspevok na sociálnej sieti, v ktorom pripomína turistom, ako sa v jesenných mesiacoch správne pripraviť na výlet do hôr.

Horská záchranná služba na prelome septembra a októbra pomáhala napríklad dvom starším českým turistkám, ktoré vyrazili na výlet do Malej Fatry príliš neskoro a bez svetla. Záchranárov si zavolali potom, ako sa začalo stmievať a zastihol ich dážď.


Ďalší zásah, ktorému bolo možné predísť, sa uskutočnil v rovnakom pohorí. Záchranári museli pomocou lana vyťahovať muža, ktorý kvôli klzkému mokrému terénu uviazol v strmom lese nad obcou Rudinka. Daždivé počasie a šmykľavý povrch chodníkov pravdepodobne zapríčinili aj dve zranenia členkov turistov na Zverovke a pod Poludňovým Grúňom.


Vedenie Horskej záchrannej služby apeluje na turistov, aby si svoje výlety do hôr dôkladne plánovali. Je potrebné pritom brať ohľad nielen na vlastné schopnosti, ale aj počasie či podmienky na zvolenej trase. Taktiež je dôležité spomenúť si, že s príchodom jesene sa postupne skracujú dni a teda aj čas, kedy je bezpečné vydať sa na túru.

„Ak vám v lete stačilo na túru vyraziť predpoludním, na tú istú trasu teraz vyrazte minimálne o dve-tri hodiny skôr. Vezmite si so sebou baterku alebo čelovku,“ zdôraznil riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Na oficiálnom webe slovenských horských záchranárov je taktiež možné zistiť, aké sú podmienky v jednotlivých pohoriach. Aktuálne horská služba upozorňuje na blatistý a šmykľavý terén spôsobený výdatným dažďom v Stredných Beskydách. Pre Západné Tatry zas platia výstrahy prvého stupňa pred nízkymi teplotami, ako aj pred snehom a ľadom.

„Apelujeme na návštevníkov horských oblastí, aby oblečenie vrstvili, nosili turistickú  nepremokavú obuv, pribalili si čiapku aj rukavice. V nižších polohách môžu pociťovať relatívne teplo, ale po vystúpení do výšky 1500 až 2000 metrov môže byť teplotný rozdiel nižší  o 10 – 15 °C,“ doplnil Marek Biskupič.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu