Kauza Nosorožec: Žilinčania reagujú na skrátenie hodín, spúšťajú petíciu proti obmedzovaniu nočného života


Foto: Kauza Nosorožec: Žilinčania reagujú na skrátenie hodín, spúšťajú petíciu proti obmedzovaniu nočného života

V predošlých článkoch sme informovali o neustálom probléme občanov v centre Žiliny, konkrétne v okolí pubu Nosorožec, ktorí sa sťažovali na rušenie nočného pokoja, vandalizmus či neporiadok. Hluk a výtržnosti mnohokrát pokračovali do skorých ranných hodín. Mesto po nátlaku verejnosti a poslancov preto navrhlo skrátiť prevádzkové hodiny.

 

Poslanci mestského zastupiteľstva preto hlasovali koncom júna o návrhu obmedzenia prevádzkových hodín podnikov v centre Žiliny na ulici Dolný val a Na priekope, pričom mali na výber z dvoch možností. Prvou bolo skrátenie prevádzkových hodín do 23:00 hod., ďalšou kompromisné riešenie so skrátením do 01:00 hod.


Hlasovaním napokon rozhodli o skrátení prevádzkových hodín pre podniky na uliciach Dolný Val a Na priekope nasledovne:


  • v prevádzkarňach predaja tovaru v obchode s predajom a podávaním alebo predaja a podávania alkoholu a v prevádzkarňach služieb s predajom a podávaním alebo predaja a podávania alkoholu, vo všetkých prípadoch len s akustickou alebo prísluchovou hudbou, v časovom rozmedzí od 06.00 hod do 24.00 hod., okrem piatka a soboty, kedy sa prevádzkový čas určuje od 06.00 do 04.00 hod. nasledujúceho dňa s výnimkou ulíc Dolný val a Na priekope, kde sa v týchto prevádzkarňach prevádzkový čas určuje v časovom rozmedzí od 06.00 hod do 22.00 hod., okrem piatka a soboty, kedy sa prevádzkový čas určuje od 06.00 do 01.00 hod.
  • v prevádzkarňach s hudobnou produkciou, ktoré organizujú hudobné koncerty, diskotéky, tanečné zábavy a plesy sa stanovuje od 6.00 hod. do 24.00 hod. okrem piatka a soboty, kedy sa prevádzkový čas určuje od 6.00 hod. do 04.00 hod. nasledujúceho dňa s výnimkou ulíc Dolný val a Na priekope, kde sa v týchto prevádzkarňach prevádzkový čas určuje v časovom rozmedzí od 06.00 hod do 22.00 hod., okrem piatka a soboty, kedy sa prevádzkový čas určuje od 06.00 do 01.00 hod.

Za návrh hlasovalo 18 poslancov (66,66 %), proti boli traja (Kapitulík, Šoška, Milan) a šiesti (Cáder, Delinčák, Kašša, Juriš, Trnovec, Augustín) nehlasovali. Traja z mestských poslancov vyjadrili konflikt záujmov a hlasovania sa preto nezúčastnili.


Reakcia majiteľov podniku Nosorožec PUB
Po krátkej odmlke majiteľov dotknutého podniku sa objavila na sociálnej sieti petícia proti obmedzovaniu nočného života v centre mesta. V detailoch petície sú uvedení spomínaní majitelia Nosorožca – Samuel Sunik, Ján Lešťan –, ktorí ju vytvorili.

„Sme za podporu nočného života v centre a žiadame túto podporu aj od Mesta Žilina. Sme proti VZN mesta Žilina č. 4/2022, ktorým sa dopĺňa a mení VZN č.5/2016 o určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Žilina a žiadame jeho zrušenie. Žiadame, aby mesto Žilina pristupovalo zodpovedne a primerane k čisteniu verejného priestranstva a zabezpečovaniu verejného poriadku,“ vyhlasujú v petícii, ktorá nazbierala od jej založenia (vznik 7. 7. 2022 a zastrešuje ju Samuel Sunik, pozn. autorky) viac ako 140 podpisov.

Petíciu nájdete na tomto odkaze: https://www.mojapeticia.sk/campaign/peticia-proti-obmedzeniu-otvaracich-hodin-v-centre-ziliny


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu