V Martine osadia prvý kameň zmiznutých Stolpersteine, ktorý má pripomínať obete nacizmu


Foto: V Martine osadia prvý kameň zmiznutých Stolpersteine, ktorý má pripomínať obete nacizmu Foto: www.zilina-gallery.sk

Kamene zmiznutých (Stolpersteine) pripomínajú a ctia pamiatky obetí nacizmu na miestach, kde kedysi šťastne žili. Tieto netradičné pamätníky môžete nájsť aj v uliciach viacerých slovenských miest, napríklad v Trnave, Pezinku či Žiline.

8. mája 2022 ceremoniálne osadili prvý Kameň zmiznutých už aj v Martine, venovali ho martinskému evanjelickému farárovi, publicistovi, osvetovému činiteľovi a hlavne silnému protifašistickému bojovníkovi Jozefovi Bučkovi.

Napriek hrozbám perzekúcií sa Jozef Bučko kriticky vyjadroval k mnohým dobovým témam v kázňach aj na stránkach Národných novín a Cirkevných listov.

Ako člen okresného revolučného výboru v Turčianskom Sv. Martine sa zapojil do Slovenského národného povstania, zúčastňoval sa vojenských porád Emila Perka, neskôr v Banskej Bystrici zdravotne vypomáhal ako sanitár a duchovne zaopatroval povstaleckých vojakov.

Po potlačení SNP sa pokúšal presunúť na bezpečnejšie miesta, ale na ceste medzi Ľubietovou a Lučatínom bol nemeckými bezpečnostnými orgánmi boli zadržaný a eskortovaný do Banskej Bystrice. Odmietol použiť pred nimi falošnú legitimáciu, lebo svedomie mu nedovoľovalo klamať.

Neskôr ho transportovali do koncentračných táborov Melk, Mauthausen, Amstetten a Ebensee, kde napokon dňa 6. mája 1945 zomrel na následky z extrémnych pracovných a hygienických podmienok. 


Stolperstein (z nemeckého „kameň na zakopnutie“) je štvorhranná dlaždica s hranou 10 centimetrov, pevne vsadená spravidla do chodníka pred domom zavraždeného.

Na kameni s mosadznou tabuľkou býva uvedené meno obete, dátum narodenia a jej osud. Väčšinou išlo o zatknutie, deportáciu, v tom najhoršom prípade bolo na tabuli uvedené miesto zavraždenia. 

Obeťami nacizmu boli príslušníci odboja, politickí protivníci, Rómovia, homosexuáli ale najčastejšie Židia. Tento druh pamiatky má okoloidúcim nenásilne pripomínať zločin a miestnu históriu a rovnako aj dotvárať verejný priestor.

Pamätník vo verejnom priestore na zemi zahŕňa viacero symbolík – chodec naň natrafí každodenne pri bežnom pohybe po ulici, dáva možnosť stotožniť sa s obeťou a do budúcna varuje pred opakovaním zločinu, okoloidúci sa pohľadom na kameň na zem symbolicky klania pred obeťou,“ uvádza mesto Martin. 

Kamene Stolperstein vytvoril a začal ukladať nemecký umelec Gunter Demnig v roku 1996 a dodnes ich bolo uložených takmer 100-tisíc v desiatkách krajín Európy. Mesto Martin sa tak pridá k zhruba 1000 mestám a obcí, ktoré sú súčasťou tohto projektu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu