Vo vzduchu nad Slovenskom bude zajtra poletovať púštny prach, pri daždi zašpiní predmety v exteriéri


Foto: Vo vzduchu nad Slovenskom bude zajtra poletovať púštny prach, pri daždi zašpiní predmety v exteriéri Foto: shmu.sk

Vo vzduchu nad územím Slovenska sa bude v najbližších dňoch nachádzať prach zo Saharskej púšte. Pokiaľ počas tohto obdobia dôjde k zrážkam, Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred zašpinením predmetov ponechaných v exteriéri.

Prvá vlna Saharského prachu by mala nad naše územie doraziť v noci zo štvrtka 21. apríla na piatok 22. apríla. Aj keď by sa mal prach počas soboty presunúť mimo Slovenského ovzdušia, v nedeľu meteorológovia predpokladajú jeho ďalší výskyt.

„Vyzdvihnutie prachu z povrchu Sahary bolo spôsobené výskytom tlakovej níže v oblasti severozápadnej Afriky. Táto níž v týchto chvíľach postupuje smerom do Európy. Na základe výpočtov modelu sa dá očakávať, že v rámci tohto roka pôjde o doposiaľ najväčšie množstvo prachu nachádzajúce sa vo vzduchu nad našim územím,“ informoval Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Celkovo sa nad územím Slovenskej republiky bude počas zajtrajška nachádzať toľko prachových častíc, že pokiaľ by klesli na zem, pokrylo by jeden kilometer štvorcový až 800 kilogramov púštneho prachu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu