Študenti žilinského Gymnázia Varšavská na konferencii predstavili Nenápadných hrdinov v zápase s komunizmom


Foto: Študenti žilinského Gymnázia Varšavská na konferencii predstavili Nenápadných hrdinov v zápase s komunizmom Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Študenti žilinského osemročného Gymnázia Varšavská sa opäť zúčastnili konferencie Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom. Svoje práce o osobách prenasledovaných totalitným režimom prišlo obhájiť až osem žilinských tímov, pričom tri z nich sa umiestnili v zlatom pásme.

Trinásty ročník konferencie sa tak ako zakaždým konal 16. novembra, teda pred Dňom boja za slobodu a demokraciu. Študenti počas konferencie v Bratislave odprezentovali svoje práce, v ktorých sa venovali osudom ľudí najväčšmi zasiahnutých predošlým komunistickým režimom.

Deň pred samotnou konferenciou čakal na študentov zaujímavý program, počas ktorého sa stretli s prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou a zúčastnili sa besedy s významnými slovenskými osobnosťami.

„V utorok od 8,00 sa začala konferencia, ktorú moderovala pani Adriana Kemka, ktorá autorom prác kládla otázky, dotýkajúce sa problematiky, ktorú spracovali vo svojich prácach ako aj ľudských a občianskych práv. Účastníci mali možnosť vypočuť si životné príbehy obyčajných ľudí, ale aj známych osobností,  ktorých osudy poznačila totalita,“ uvádza web venovaný stredným školám Žilinského samosprávneho kraja.

Študentské práce sa môžu podľa rozhodnutia poroty umiestniť v zlatom, striebornom alebo bronzovom pásme. Tímy z Gymnázia Varšavská pod vedením Alice Virdzekovej sa konferencie zúčastňujú každý rok a celkovo vypracovali už 65 úspešných prác. Tentokrát sa osem tímov z osemročného gymnázia umiestnilo vo všetkých pásmach.

Zlaté pásmo:

Lucia Váňová -Tomáš Brudňák,

Samuel Stejskal – Jakub Branda,


Denisa Michnáčová – Michal Šustek.

Strieborné pásmo:

Alexandra Barčíková – Martin Dinga,

Petra Haľamová – Laura Hanuljaková.

Bronzové pásmo: 

Lucia Galambošová- Samuel Hromo,

Patrik Bohačiak – Jakub Branda,

Emília Juritková – Michal Šajnoha.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu