Zbierky pre Ukrajinu začínajú byť problematické, sklady sa rýchlo naplnili a chýbajú dobrovoľníci


Foto: Zbierky pre Ukrajinu začínajú byť problematické, sklady sa rýchlo naplnili a chýbajú dobrovoľníci Foto: Facebook

Po napadnutí územia a miest Ukrajiny zo strany Ruskej federácie sa zdvihla obrovská vlna solidarity s ľuďmi utekajúcimi pred hrôzami vojny a ochota ľudí doniesť mnohé potrebné veci ukázala a stále dokazuje silu ľudskosti.

Mnoho miest a obcí, či organizácií a firiem v Žilinskom kraji i po celom Slovensku vyhlásilo zbierky rôznych potrebných materiálnych vecí a zabezpečilo ich prepravu na hranice. Hraničných priechodov má Slovenská republika s Ukrajinou spoločných päť, z ktorých sú dva železničné a to v Čiernej nad Tisou - Čop a Maťkovských Vojkovciach - Pavlovo a tri cestné vo Veľkých Slemencoch - Mali Slemenci, Vyšné Nemecké - Užhorod a Ubli - Malyj Breznyj.

Niektorí sa dokonca rozhodli ísť priamo na miesta kam zbierky putujú a individuálne poskytnúť pomoc formou dobrovoľníckej práce. Medzi nich patrí i známa slovenská šperkárka Petra Toth, ktorá v posledných dňoch začala uverejňovať na sociálnej sieti organizačné nedostatky pri pomoci na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom (okres Sobrance).

Bolo by treba trochu operatívnejšie vyzývať ľudí, podľa aktuálnej potreby. Nie opakovať to isté dokola. Lebo to potom dopadne ako to čo mám v pozadí na fotke,“ napísala k jednej z uverejnených fotografií kde sedí pred kopou nazbieraných vecí. Taktiež 1. marca pridala príspevok so zoznamom aktuálne chýbajúcich vecí a dôležitých činností, ktoré treba začať pri posielaní vecí robiť.

Najväčším problémom zbierok je chýbajúci manažment

Zároveň vyzývala aby viac ľudí začalo pomáhať a nezabúdali pri tom pre koho to všetko vlastne robíme. „Celú noc som opäť nevedela spať, moju zmenu na Vyšnom Nemeckom vystriedala nočná zmena. Funguje sa tam nonstop. Je to perpetum mobile, každých 10 minút prichádzajú noví utečenci a každých 10 minút prichádzajú nové autá so zbierkami vecí. Je ráno a mne je na vracanie z vlastnej bezmocnosti. Keby nebolo Košickej Eparchie a pár kusov dobrovoľníkov, ktorí takmer nespia tak ja neviem, ako by toto dopadlo. Nemáme čas jesť ani piť,“ dodala.


Myslí si, že súčasný systém nosenia vecí je časovaná bomba a sformulovala aj pár základných vecí, čo je na hraniciach s Ukrajinou potrebných urobiť.

  • komunikácia kompetentných vytvárajúcich zbierky, čo presne chýba,
  • zriadenie jedného centrálneho skladu v bezprostrednej blízkosti hraníc a navigovať všetkých na jeho miesto,
  • veľká potreba dobrovoľníkov najmä na triedenie vecí,
  • zabezpečiť operatívne zásobovanie potrebných vecí zo skladu,
  • potreba zabezpečiť riadiacich pracovníkov,
  •  v prípade potreby v sklade vytvárať balíky, po ktoré si chodia Ukrajinci a nosia ich na Ukrajinu, alebo flexibilne pripraviť to, čo potrebujú,
  • staré, špinavé šatstvo rovno vyraďovať a posielať do zbierok šatstva a podobne.

Najskôr bolo potrebné skoro naozaj všetko, ale postupne sa miesta skladovania naplnili a preto by bolo potrebné priebežne aktualizovať zoznam potrebných vecí a prispieť tak k celkovej funkčnosti tejto pomoci. Ako sklady momentálne fungujú i rôzne budovy v blízkosti ako napríklad i školy či fary. V súvislosti s problémom sme oslovili aj kompetentných z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, na ktorých odpoveď momentálne čakáme.

K dnešnému dňu (4. 3.) však už prevzal stan humanitárnej pomoci štát. „Takže priatelia, aj keď to znie neuveriteľne. Niekedy vie veľké veci zmeniť aj skupinka malých ľudí. Dostala som informácie, že celý stan s humanitárnou pomocou vo Vyšnom Nemeckom preberá štát a veľmi sa z toho teším. Dúfam, že sa k nim dostali moje poznámky, dúfam, že sa veci budú triediť a verím, že systém vo výsledku uľahčí prístup k oblečeniu, drogérii a jedlu. Ďakujem kňazom za ich neskutočnú obetavú prácu v prvých najdôležitejších dňoch, rovnako aj dobrovoľníkom, ktorí tam celé tie dni nocovali. Verím, že štát preberie aj ostatné hraničné prechody, nielen Vyšné Nemecké a urobí štruktúru zásobovania.“ informovala Toth.

V prípade, že si nie je možné aktuálne zistiť, čo je reálne potrebné, je taktiež možné prispieť aj finančne na účty vytvorené na pomoc ľudí zasiahnutých vojnovou situáciou a neprispievať tak k nekontrolovateľne hromadiacim sa veciam, ale zabezpečiť, aby boli použité práve na účel, ktorý bude v tej chvíli najviac potrebný a nápomocný.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu