ONLINE: Žilinský kraj pomáha obyvateľom Ukrajiny


Foto: ONLINE: Žilinský kraj pomáha obyvateľom Ukrajiny

V tomto článku vám prinášame aktualizované informácie týkajúce sa vojny na Ukrajine. Priebežne vás budeme informovať o aktivitách zameraných na pomoc utečencom, verejných zbierkach, pochodoch za mier a príbehoch ľudí pochádzajúcich z Ukrajiny.

28. február

17:26 LIKAVKA: Zbierku zdravotníckeho materiálu pre Ukrajinu organizuje aj obec Likavka (okres Ružomberok). Samospráva upozorňuje verejnosť, že konečný termín je 1. marca 2022 (zajtra) do 12:00 hod., kedy sa budú veci odvážať na určené miesto a následne ďalej priamo na Ukrajinu.

17:05 ŽILINA:  Zamestnanci žilinskej nemocnice - lekár oddelenia chirurgie Mykhailo Kunychka a lekár oddelenia psychiatrie Mykhailo Ilnytskyi, spolu s ich priateľom, lekárom Antonom Farkhatom, organizujú zbierku na nevyhnutnú zdravotnícku pomoc. Za týmto účelom bol zriadený transparentný účet: SK20 0900 0000 0051 8800 4873.

Cieľom je podporiť ukrajinských zdravotníkov vo vojenskej nemocnici, s ktorými sú v kontakte a ktorým chýba potrebný materiál a lieky pre akútne poskytovanie zdravotnej starostlivosti zraneným.

„Upozorňujeme, že nejde o zbierku oblečenia alebo potravín, zbierka je zameraná výhradne na pomoc vo forme zdravotníckeho materiálu, ktorý bude odoslaný priamo zdravotníkom na Ukrajinu,“ upozorňuje žilinská nemocnica.

16:55 ŽILINA: Vyčerpaná vodička z Ukrajiny spôsobila pri Celulózke v Žiline nehodu. Žilinčanka, do ktorej nabúrala, jej pomohla vybaviť odtiahnutie auta aj prepravu do cieľovej destinácie. Viac o tomto prípade sa dočítate v našom článku.

15:55 VARÍN: Dobrovoľná požiarna ochrana SR organizuje zbierku jednorazových lekárničiek, obväzov a iného zdravotníckeho materiálu. Tieto môžu byť aj po dátume exspirácie. Na hasičskej zbrojnici vo Varíne budú zhromažďovať zdravotnícky materiál dnes (28. 2.) a zajtra (1. 3.) od 17:00 do 20:00 hod.

„V stredu bude všetok vyzbieraný materiál odovzdaný na celoslovenské zhromaždisko. Ak by ste chceli pomôcť s týmto problémom, kľudne môžete doniesť veci k nám - na hasičskú zbrojnicu vo Varíne. Oboznámte aj svojich známych a ľudí z blízkeho okolia, ktorí by sa chceli zapojiť do takejto podpornej akcie,“ informujú hasiči obce Varín.

15:30 ŽILINA: Okresným koordinátorom pomoci vojnou zasiahnutej Ukrajine bude mesto Žilina. Dnes na seba žilinská samospráva prevzala koordináciu humanitárnych činností na pomoc vojnovým utečencom.

Mestský koordinačný krízový štáb pri tom bude spolupracovať s iniciatívou Žilina pomáha Ukrajine, Ukrajinským komunitným centrom v Žiline i organizáciami v správe mesta.

„Aktuálne sa v meste uskutočňuje príprava na pasportizáciu ubytovacích a skladovacích priestorov. Mestský krízový štáb zriadi Centrum prvého kontaktu na pomoc Ukrajine,“ povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

15:15 ŽILINA: Do dočasného ubytovania v Žiline sa prihlásilo zatiaľ 63 ľudí z Ukrajiny. Informuje o tom Milan Dubec na sociálnej sieti s tým, že na dnešný deň majú nahlásených ďalších 20 osôb.

„Ďakujem za pomoc mojim kolegom z Reinoo, dobrovoľníkom z KROS a ďalším. Dorábame paravany na vytvorenie súkromia. Postupne budeme rozširovať kapacity,“ uviedol Dubec.

14:24 NÁMESTOVO: Na podporu mieru na Ukrajine v rámci aktuálnej situácie a prebiehajúceho vojnového konfliktu sa na Hviezdoslavovom námestí v Námestove uskutoční dnes 28. februára o 17:30 hod. sviečkový pochod. Usporiadateľom je občianske združenie Severný vietor a divadlo v Námestove dNO.


10:50 ŽILINA: Pohľad dvoch Ukrajincov Vasila a Andriiho, ktorí už niekoľko rokov pracujú v Žiline, no veľkú časť rodiny majú na Ukrajine. Celý článok si prečítate tu.

10:27 RUŽOMBEROK: Mesto Ružomberok poskytne občanom Ukrajiny ubytovanie, záujem je potrebné zahlásiť vopred kedykoľvek počas dňa. Viac sa dočítate tu.


27. február

18:32 ŽILINA: V okolí Metra sa tvorili rozsiahle kolóny, dôvodom je vysoká účasť na zbierke materiálnej pomoci. Fotogalériu zo zbierky nájdete na tomto odkaze. Fotogalériu kamiónu plného tovaru, ktorý úspešne dorazil na východ Slovenska, nájdete v aktualizovanom článku.


26. február

20:20 ŽILINA: Anastasiia je mladá žena z Poltavy v Ukrajine, ktorá študuje Multimediálne technológie na Elektrotechnickej fakulte Žilinskej univerzity. Nečakala však, že sa o necelý rok stane jej obrázok tak aktuálnym. Anastasiia momentálne žije v Žiline, no celú rodinu má na Ukrajine a veľmi sa o nich bojí. Rozhovor si môžete prečítať tu.

18:12 ŽILINA: Žilinská firma Reinoo ubytuje 150 ukrajinských utečencov, za týmto účelom upraví nevyužité kancelárske priestory. Viac informácií sa dočítate tu.


25. február

18:00 ŽILINA: V reakcii na aktuálne dianie a vojnový konflikt na Ukrajine sa v centre Žiliny uskutočnil symbolický sviečkový pochod. Usporiadateľom je občianska iniciatíva Za slušné Slovensko v spolupráci s ukrajinskou komunitou v Žiline. Fotogalériu z udalosti nájdete na tomto odkaze.

13:30 ŽILINA: Reakcie zástupcov samospráv zo Žilinského kraja v plnom znení na aktuálnu situáciu na Ukrajine. Viac sa dočítate na tomto odkaze.

12:59 RUŽOMBEROK: Na Katolíckej univerzite v Ružomberku vyjadrili podporu Ukrajine, študuje tam stovka ukrajinských študentov. Článok si prečítate na tomto odkaze.

12:01 ŽILINA/LIPT. MIKULÁŠ: Slovenský Červený kríž v Žilinskom kraji chystá pomoc na hranici s Ukrajinou. Aktuálne zháňajú aj dobrovoľníkov. Viac informácií nájdete tu.


24. február

21:00 ŽILINA: V súvislosti s vypätou situáciou, ktorá sa odohráva u nášho východného suseda, sme oslovili Ukrajinku žijúcu v Žiline. Valeriia má 22 rokov a v roku 2017 odišla z Ukrajiny s cieľom získať vysokoškolské vzdelanie a momentálne študuje na Žilinskej univerzite. „Považujem za nenormálne útočiť na moju krajinu pod zámienkou ochrany,“ tvrdí Valeriia. Celý rozhovor si prečítate tu.

9:54 POLÍCIA: Polícia varuje pred šírením hoaxov v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine, vlaky zo Slovenska boli zastavené. Viac informácií nájdete v tomto článku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu