Vodička z Ukrajiny spôsobila pri Celulózke nehodu, Žilinčania jej pomohli vybaviť odtiahnutie auta a prepravu


Foto: Vodička z Ukrajiny spôsobila pri Celulózke nehodu, Žilinčania jej pomohli vybaviť odtiahnutie auta a prepravu Foto: Ilustračné

V nedeľu 27. februára v poobedných hodinách sa na križovatke pri Celulózke v Žiline zrazili dve autá. Jedno z nich viedla Žilinčanka, v druhom sedela mamička z Ukrajiny s dvomi malými deťmi. Ukrajinka pravdepodobne kvôli vyčerpaniu z dlhej cesty stratila pozornosť a údajne prešla križovatkou na červenú.

Pri zrážke osobných áut utrpel zranenia 7-ročný chlapec, ktorý mal na mieste ošetrenú drobnú tržnú ranu. Vozidlo s ukrajinským evidenčným číslom však zostalo po nehode nepojazdné a muselo byť odtiahnuté. Najväčším problémom bolo, že ide o menej známu čínsku značku Chery Tiggo 2, pre ktorú je na Slovensku takmer nemožné zohnať náhradné diely.

Ukrajinka s deťmi mala pred sebou ešte dlhú cestu, mierila až do poľskej Wroclawi. Dopravná nehoda jej výrazne skomplikovala situáciu a znemožnila ďalej pokračovať.

Druhá účastníčka nehody, do ktorej ukrajinská mamička nabúrala, ukázala veľké srdce a rozhodla sa mladej rodinke pomôcť. Spolu so svojou mamou im zabezpečili ubytovanie aj stravu a prostredníctvom sociálnych sietí začali hľadať možnosti opravy ich auta alebo prevozu do cieľovej destinácie.

Ich snaha nakoniec priniesla riešenie. Cez skupinu HAKA - Hľadá sa auto, krádeže automobilov sa im podarilo skontaktovať s majiteľom 7-miestnej odťahovky, ktorý bol ochotný rodinu aj s poškodeným vozidlom odviezť až do Wroclawi.


Ukrajinskí obyvatelia sa takto rozhodli najmä z dôvodu, že nechceli na Slovensku nechať svoje vozidlo a v Poľsku je omnoho väčšia šanca zohnať náhradné diely potrebné na jeho opravu.

Príspevky pani Anny ukázali na sociálnej sieti veľkú solidaritu desiatok Žilinčanov, ktorí v komentároch ponúkali rodine finančnú pomoc. Okrem toho sa našli aj takí, ktorí boli ochotní mamičku s deťmi odviezť kamkoľvek bude potrebovať.

V posledných dňoch zaznamenali motoristi v Žiline zvýšený pohyb ukrajinských vozidiel. Dôvodom je presun utečencov cez Slovensko, ktorý bude pravdepodobne pokračovať. Je preto potrebné zvýšiť pozornosť a opatrnosť, nakoľko je veľká časť unikajúcich obyvateľov Ukrajiny vystresovaná a cestuje do neznámej oblasti. 

Žilinskí vodiči by mali preto prejaviť ohľaduplnosť a prípadné dopravné situácie riešiť s pokojom. Prechádzajúci Ukrajinci môžu byť vyčerpaní, zmätení a nepoznajú naše cesty a križovatky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu