K plánovanému výrubu stromov v centre Žiliny sa v utorok 1. marca uskutoční prezentácia s návrhom riešenia


Foto: K plánovanému výrubu stromov v centre Žiliny sa v utorok 1. marca uskutoční prezentácia s návrhom riešenia

Prípad výrubu stromov na ulici M. R. Štefánika v centre Žiliny bude mať pokračovanie. Ako sme vás už informovali, nedostatočná komunikácia, v tomto prípade zo strany mesta, spôsobila zbytočné komplikácie a rozhorčenie obyvateľov. Do problému bolo zainteresovaných viacero mestských poslancov, chybu následne priznal aj samotný primátor mesta Peter Fiabáne.

Samospráva sa preto odhodlala k ďalšiemu kroku. Obyvateľom doručila pozvánku na osobné stretnutie spojené s prezentáciou návrhu riešenia, ktoré sa uskutoční už v utorok 1. marca 2022 o 17.00 hod. na Mestskom úrade v Žiline. Vo veľkej zasadacej miestnosti predstavia zástupcovia mesta návrh riešenia a umožnia ľuďom vyjadriť sa.

V písomnom ozname mesto informuje o dôležitosti podpory alternatívnych druhov dopravy, ktoré nezaťažujú životné prostredie. V najbližších mesiacoch sa budú v Žiline realizovať cykloprojekty, ktoré sú spolufinancované Európskou úniou i štátom až sumou takmer 680-tisíc eur. Časť nákladov bude hradených aj z vlastných zdrojov samosprávy.


Sporný úsek, ktorý povedie po Ulici M. R. Štefánika a spojí cyklotrasu na Košickej ulici (pri Hypermarkete Tesco) s Námestím Andreja Hlinku, je len jednou časťou nových trás pre cyklistov v Žiline.


Nevyhnutnou súčasťou vybudovania nového úseku po tejto ulici je aj odstránenie 43 kusov stromov. Argumentom na odstránenie drevín je aj možnosť poškodenia ich koreňového systému a tým aj k ohrozeniu ich prevádzkovej bezpečnosti. Odstránené dreviny majú byť nahradené 58 kusmi stromov vhodnejších pre tento typ územia a už s takými parametrami, aby si okamžite začali plniť svoje funkcie.

Vysvetlením je aj dôležitosť obnovy zelene napríklad pre zvýšenie biodiverzity, vekovej diverzity porastu drevín či z dôvodu zabezpečenia prevádzkovej bezpečnosti drevín. Budovanie cyklotrás je podľa samosprávy dôležitou súčasťou aj s ohľadom na budúcnosť, bezpečnosť a zdravie občanov.

Mesto Žilina už momentálne poskytuje na svojom území 13 kilometrov značených cyklotrás, čím patrí k najlepším mestám pre cyklistov na Slovensku. Dôležitosť komunikácie a vypočutia názoru občanov, by však nemala byť uprednostnená pred akýmkoľvek cieľom.  1. marca mesto Žilina ponúka túto možnosť, preto je potrebné ju využiť.

Obyvatelia môžu svoje pripomienky, námety či podnety k danej téme posielať na e-mailovú adresu: hovorca@zilina.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu