Pred ošetrením na pohotovosti je potrebné absolvovať test, pri pozitívnom pacientovi sprísnia opatrenia


Foto: Pred ošetrením na pohotovosti je potrebné absolvovať test, pri pozitívnom pacientovi sprísnia opatrenia

Nemocnice v Žilinskom kraji budú po novom realizovať antigénové testovanie pacientov pred vyšetrením v pohotovostných ambulanciách. Ide o príkaz ministerstva zdravotníctva, ktorý nadobudol platnosť 1. februára 2022 a jeho cieľom je zaistenie vykonania bezpečného vyšetrenia s elimináciou rizika nákazy.

Testovanie je bezplatné pre pacienta aj sprevádzajúcu osobu a bude vždy poskytnuté pred ošetrením. Vzhľadom k tomu, že toto vyšetrenie je vykonané iba v rámci prevencie pred lekárskou prehliadkou, oficiálne potvrdenie o výsledku testu sa nevydáva. Pacient dostane iba výmenný lístok.

Aktuálne platné pravidlá v žilinskej nemocnici

V prípade detskej pohotovosti bude testovanie vykonávané priamo v priestoroch ambulantnej pohotovostnej služby v detskom pavilóne, pričom dieťa môže sprevádzať maximálne jedna osoba. Pokiaľ sa kapacita čakárne naplní, je možné sa otestovať aj v mobilnom odberovom mieste za pavilónom gynekológie a pôrodníctva.

Nemocnica zároveň upozorňuje, že dieťa bude na pohotovosti ošetrené v oboch prípadoch, teda pri negatívnom i pozitívnom výsledku testu. Ak je dieťa pozitívne, pohotovosť musia opustiť ostatní pacienti, následne zdravotnícky personál pripraví vhodne ambulanciu aj čakáreň a použije ochranné pomôcky vyššieho stupňa.


Vždy po odchode pacienta sú priestory pohotovosti dezinfikované. Pri úrazoch a vážnych zraneniach sa deti vyšetrujú priamo na urgentnom príjme. Tam bude rovnako vykonávané aj testovanie na prítomnosť koronavírusu.

Dospelí chorí pacienti sa pred návštevou pohotovosti majú možnosť otestovať v mobilnom odberovom mieste na antigénové testovanie za pavilónom gynekológie a pôrodníctva. Pri negatívnom výsledku je pacient ošetrený v priestoroch pohotovosti. Ak bude mať osoba výsledok pozitívny, ošetrenie jej bude poskytnuté v COVID pavilóne (pavilón LDCH).

Pracovné dni MOM AG pre pacientov pohotovosti:

  • pracovné dni
    15:30 - 22:00 hod. (posledný test 21:45 hod.)
  • víkendy, sviatky, dni pracovného pokoja:
    07:00 - 22:00 hod. (posledný test 21:45 hod.)

Život ohrozujúce stavy a vážne úrazy sa štandardne ošetrujú na urgentnom príjme. V tomto prípade platí rovnaké pravidlo ako u detských pacientov - testovanie vykonáva urgent priamo na svojom oddelení.

Pri návšteve oddelení ako neurológia, urológia, očné, ORL, gynekológia a pôrodníctvo či psychiatria sa testovanie uskutoční priamo v konkrétnej ambulancii. Aj tu budú ošetrení pacienti s pozitívnym výsledkom, no s predstihom riadnej prípravy priestorov, vrátane nasadenia ochranných pomôcok personálom a následnou dezinfekciou po odchode pacienta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu