Zvýšený pohyb divej zveri evidujú aj na sídlisku v Liptovskom Mikuláši, ľudia často prikrmujú nevedome


Foto: Zvýšený pohyb divej zveri evidujú aj na sídlisku v Liptovskom Mikuláši, ľudia často prikrmujú nevedome Foto: Ilustračné

Počet hlásení o výskyte divej zveri na sídlisku v Liptovskom Mikuláši sa v poslednom období zvýšil. Mestská polícia eviduje zver najmä v blízkosti rodinných či bytových domov, a to predovšetkým lokality ako Podbreziny, Ploštín, Demänová, Staré Mesto. Ide o líšky, diviaky či medvede.

„Jedným z dôvodov, prečo schádza táto divá zver čoraz častejšie do obývaných oblastí je, že ľudia vyhadzujú zvyšky jedla ku kontajnerom alebo túto zver vedome prikrmujú,“ tvrdí Ján Sokolský z kancelárie vedenia mesta.

Obyvatelia Liptovského Mikuláša podľa polície sa snažia pomôcť ľuďom bez domova tak, že zabalené potraviny položia na viditeľnejšie miesta a mnohokrát sa k tým potravinám nedostanä ľudia, ale zvieratá. Polícia už v danom prípade oboznámili aj poľovníkov, aby urobili potrebné opatrenia, keďže príslušníci polície môžu odchytávať iba psov a mačky.

Do odchytových klietok sa veľakrát chytili už aj líšky. „V tomto roku sme ich v odchytových klietkach našli viac ako 20,“ dodal Jančuška.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu