Chudoba ohrozuje každého deviateho obyvateľa v Žilinskom kraji. Tretina nenašetrí na dovolenku


Foto: Chudoba ohrozuje každého deviateho obyvateľa v Žilinskom kraji. Tretina nenašetrí na dovolenku Foto: ilustračné - pixabay

Percentuálna miera rizika chudoby predstavuje v Žilinskom kraji 11,6 percenta, chudobou je ohrozený každý deviaty obyvateľ regiónu. Po Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji je Žilinský kraj štvrtý najhorší.

Miera rizika chudoby u nás zostáva vyššia ako je celoslovenský priemer, aj keď len tesne. Dobrou správou je, že miera rizika chudoby medziročne v Žilinskom kraji poklesla:

„Najvyššia miera rizika chudoby bola zaznamenaná v Banskobystrickom a Prešovskom kraji (18,3 % a 17,2 %). Druhú skupinu tvoria Košický a Žilinský kraj, kde je miera rizika chudoby mierne vyššia ako je na úrovni SR. Najmenej ohrozeným krajom z hľadiska chudoby naďalej zostáva Bratislavský kraj, kde miera rizika chudoby bola na úrovni 3,7 %,“ informuje Štatistický úrad Slovenskej republiky v najnovšej publikácii.


Zdroj: EU SILC 2020

Štatisti skúmali aj nerovnomernosť príjmového rozdelenia, počítaného ako pomer medzi príjmom 20 percent najbohatšej časti populácie voči 20 percentám najchudobnejších. Pri porovnaní vyplynulo, že prvá skupina zarába 2,8 krát. Celoslovenský pomer je na hodnote 3.

Zo skúmanej miery materiálnej deprivácie vyplýva, že osobný automobil si nemôže dovoliť päť a pol percenta domácností. Takmer pätina domácnosti nedokáže čeliť neočakávaným výdavkom vo výške sumy stanovenej ako mesačná národná hranica rizika chudoby.

Mäsité jedlo alebo vegetariánsku obdobu každý druhý deň si nevie dopriať desatina domácností v žilinskom regióne a celá tretina nedokáže našetriť na týždňovú dovolenku mimo domu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu