Bezplatná doprava v Žiline je pre dve skupiny podmienená plateným zápisom nároku za 20 eur ročne


Foto: Bezplatná doprava v Žiline je pre dve skupiny podmienená plateným zápisom nároku za 20 eur ročne

Od 1. apríla 2021 platí v Žiline nová tarifa mestskej hromadnej dopravy, ktorú zaviedol Dopravný podnik mesta Žiliny. O zmene tarifného systému informuje mesto Žilina aj prostredníctvom Radničných novín, kde sa nachádza prehľadná infografika o možnostiach a cenách cestovného.

Ako nás upozornili viacerí čitatelia, vo vizuálnej podobe tarify chýba podstatná informácia o platenom zápise pre dve skupiny obyvateľstva - deti/žiakov do dovŕšenia 16. roku života a seniorov v rozmedzí od 62 do 69 rokov, obe s trvalým pobytom v Žiline. Cestujúci, ktorí spadajú do týchto dvoch skupín síce majú nárok na bezplatnú prepravu, avšak za jej zápis si každoročne musia zaplatiť 20 eur.

Keďže nie každý si podrobne číta plné znenie tarify, došlo k niekoľkým situáciám, kedy si ľudia vybavovali dopravnú kartu v domnení, že bezplatná doprava nebude stáť viac ako je poplatok za vybavenie novej čipovej karty.

Navyše nie všetci seniori získavajú informácie v online podobe a vedia si plné znenie tarify vyhľadať. Časť ľudí ešte stále využíva ako zdroj informácií tlačené periodiká, vrátane Radničných novín. Tam doplňujúca informácia o poplatku nebola. 

V reakcii na to bude žilinský dopravný podnik meniť vizuálnu podobu časti tarify: „Grafický výňatok tarify bude v blízkej dobe doplnený o informácie o manipulačnom poplatku vo výške 20 € pre vybrané skupiny cestujúcich s nárokom na bezplatnú dopravu,“ potvrdil Michal Noga, vedúci oddelenia marketingu a rozvoja Dopravného podniku mesta Žiliny.


Na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline dňa 27. apríla 2021 budú poslanci rozhodovať aj o návrhu, ktorého súčasťou je odpustenie poplatku rodinám v kríze ohrozeným chudobou a sociálnym vylúčením. Preplácať by ho po individuálnom zvážení mala Nadácia mesta Žilina.

Za týmto účelom chcú poslanci vyčleniť sumu 2 000 eur ročne. Žiadateľov majú posudzovať členovia nadácie:

„Som rada, že budeme pomáhať sociálne slabším rodinám, aby tento poplatok pre nich nebol likvidačný. Zároveň má ale mrzí, že rovnaký prístup nezvolíme k seniorom vo veku od 62 a 69 rokov, ktorých sa takisto ročný poplatok vo výške dvadsať eur týka. Vidím v tom určitú diskrimináciu, keďže aj seniori v našom meste môžu byť ohrození chudobou,“ podotkla správkyňa nadácie mesta Žilina a zároveň mestská poslankyňa Jana Filipová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu