KIOSK 14: Festival obojživelného divadla a tanca ponúkne návštevníkom umelecké kúsky v Sphére aj tuneli v Bytčici


Foto: KIOSK 14: Festival obojživelného divadla a tanca ponúkne návštevníkom umelecké kúsky v Sphére aj tuneli v Bytčici Foto: V sobotu sa so SPHÉROU budú voľne hrať umelci a umelkyne. Zdroj: Marek Jančúch

Festival KIOSK sa uskutoční na rôznych miestach v Žiline už po štrnásty krát. Vyše dvadsať umeleckých kusov postupne uvedú v priestoroch Stanice Žilina-Záriečie, v Novej synagóge, v telocvični ZŠ Lichardova, v Centre pohybu a tanca Labyrint, v Považskej galérii umenia, v hoteli Slovakia, ale aj tuneli v Bytčici a organizátori chcú vytiahnuť divákov aj na Polom nad Žilinou.

„Dúfame, že pandemická i meteorologická situácia budú priaznivé! Ako si poradiť s monumentálnou architektúrou Sphéra v Novej synagóge bola pre festival asi najväčšia výzva. Nakoniec sa na ňu pozrieme z troch perspektív. V úvodný deň sa bude tváriť ako divadelná scéna Tomáša Procházku a Evy Priečkovej, ktorí špeciálne pre ňu pripravujú performance, moja láska,“ vysvetľujú organizátori.


V piatok 30. júla Sphéru môžete zažiť prostredníctvom siedmich sprevádzaných prechádzok. Pomáhať vám pri tom budú zvuk, hlas, telo, slovo či behanie detí. V sobotu 31. júla sa so Sphérou budú voľne hrať umelci a umelkyne.

Bez rezidencie, prípravy, so základným setom techniky a vymedzeným časom v nej strávia hodinu sami, v tej druhej sa ich “prvý dotyk so Sphérou” otvorí diváčkam a divákom. V nedeľu 1. augusta do nej vstúpi performer Tomáš Janypka, ktorý ju navštevuje pravidelne od jej vzniku.


KIOSK sa však nebude ukrývať iba vo Sphére, ale tradične ho rozložia aj do iných miest Žiliny. Vo štvrtok (21:00) uvedie pod Rondlom na Stanici špeciálnu adaptáciu predstavenia Neviditeľný hosť. Z piatkového programu odporúčame preskúmať napríklad rôzne spôsoby dotýkania sa v telocvični na Lichardovej cez kolektívnu performance Diaries of Touch (21:30).

DIARIES OF TOUCH predvedie rôzne podoby dotýkania v telocvični pri ZŠ Lichardova v piatok 30. 7. o 21.30. Foto: Nina Pacherová

„To, aký bol uplynulý rok pre študentov a študentky tanečného divadla a performancie na VŠMU si môžete pozrieť v S1 na Stanici v sobotu o 14.00 a 17.30. Predvedú svoje krátke svieže tanečné kusy v rámci kolekcie Fresh Dance. Jedno dlhšie študentské sólo s názvom Antropos Anthem o rozprave tela s priestorom hmotným aj nehmotným uvedie v piatok o 20.30 vonku na Stanici Miriam Budzáková. A mimoriadne odporúčame urobiť si v sobotu o 16.00 výlet do tunela v Bytčici – do toho, ktorý vedie popod novú diaľnicu a dokáže so zvukom zázraky. Anna Čonková ho premení na hlasové laboratórium,“ pozývajú organizátori KIOSK festivalu.

Žilinčanka Miriam Budzáková predstaví svoje sólo ANTROPOS ANTHEM na Stanici Žilina-Záriečie v piatok 30. 7. o 20.30. Foto: Nela Rusková

V pozadí či na povrchu (takmer) všetkého bude tento rok téma MIMIKRY ako synonymum všetkých premien, prispôsobovaní, predstieraní a splývaní, ktoré sme podstupovali posledný rok. Ako sa na náročné podmienky adaptovala kultúra? Dúfame, že KIOSK predstaví umenie, ktoré je viacživelné, dokáže prežiť pandémiu, stav núdze, aj uživiť hlad po živom dotyku.

Viac informácií na www.kioskfestival.sk, FB alebo na IG.  Pokyny k nákupu vstupeniek nájdete na tomto odkaze. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Hybridnú inscenáciu NEVIDITEĽNÝ HOSŤ v špeciálnej adaptácii pre Kiosk uvedieme na Stanici Žilina-Záriečie pod Rondlom vo štvrtok 29. 7. o 21.00. Foto: matoha


Miesto: Žilina
Dátum: 29.07.2021 - 12:00    01.08.2021 - 14:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Kiosk Festival