VakciZuzka, vakcinačná linka Žilinskej župy, vyrazí do najslabších regiónov. Očkovať bude bez registrácie


Foto: VakciZuzka, vakcinačná linka Žilinskej župy, vyrazí do najslabších regiónov. Očkovať bude bez registrácie Foto: ilustračné

Po víkende začne v Žilinskom kraji fungovať avizovaná vakcinačná linka, Žilinský samosprávny kraj ju vytvoril pod názvom VakciZuzka. Jej cieľom bude navštíviť najmenej zaočkované regióny v kraji a zlepšiť celkový podiel zaočkovaných obyvateľov tam, kde je dlhodobo nízky záujem.

Dnes sú zaočkované necelé dve pätiny populácie v kraji. Oproti priemeru 37 percentám je napríklad na Kysuciach zaočkovaných 28 percent obyvateľsva, naopak, v Žiline a okolí presahuje počet celoštátny priemer a zaočkovaných je tu vyše 40 percent obyvateľov.  V okrajových častiach Oravy je na niektorých miestach očkovaná len necelá pätina miestnej populácie.

Žilinský samosprávny kraj pristupuje k tomuto kroku po tom, ako sa snažil udržať objednávací systém vo vytvorených očkovacích centrách, keďže poskytoval možnosť riadiť dodávky a počet vakcín. Aktuálne aale obyvatelia regiónu nemajú záujem o takéto formy očkovania.

Obyvatelia z niektorých častí regiónu však ponúkané možnosti registrácie nevyužívajú, a to i napriek tomu, že termínov je každý týždeň dostatok a čakacia doba je v mnohých okresoch minimálna. Žilinský kraj vychádza v ústrety obyvateľom a od novozriadenej vakcinačnej linky si sľubuje nárast záujmu o očkovanie,“ informuje samospráva.


Bez nutnosti registrácie

Výhodou vakcinačnej linky bude možnosť zaočkovať sa bez predošlej registrácie, nebude teda vyžadovaná registrácia do národného systému čakárne ani do zoznamu náhradníkov, ktoré fungujú vo štvorci v centrách.

„Zdravotníci zaočkujú každého záujemcu priamo na mieste bez ohľadu na vek alebo iné kritériá. Očkovať budeme jednodávkovou vakcínou Janssen, vďaka čomu sa už do obcí nebudeme musieť druhýkrát vrátiť. Možnosť vakcinácie ponúkneme v prvom kole v najmenej zaočkovaných obciach a podľa potreby budeme rozsah výjazdov navyšovať,“ vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková.

Zaočkovanosť v kraji k 12. júlu. Zdroj: ŽSK
Jednotlivé výjazdy župa bude plánovať na každý týždeň po dohovore so starostami a primátormi. Rozpisy sa budú uverejňovať na web sídle kraja, ako aj na krajskej sociálnej sieti. Hneď v pondelok o 11.00 hod. vakcinačná linka VakciZuzka začne očkovať na severe Oravy v obci Suchá Hora, o 13.30 sa presunie do Hladovky a výjazd zakončí o 16.00 hod v obci Vitanová.

Výjazdy budú pokračovať v ďalších dňoch nasledujúceho týždňa a aj cez víkend do ďalších oravských a kysuckých obcí, ako napríklad Nová Bystrica, Klubina, Lodno, Skalité, Čierne, Svrčinovec, Kysucký Lieskovec, Povina, Oravská Polhora, Huty, ale i mesto Čadca a Krásno nad Kysucou. V priemere VakciZuzka denne navštívi tri obce a plánuje zaočkovať do 300 obyvateľov.

Počty sú zatiaľ orientačné a stanovili sa na základe časovej a materiálnej kapacity očkovacieho tímu, upresňovať sa budú podľa reálneho stavu.

„Chcem povzbudiť všetkých obyvateľov, ktorí doteraz váhali alebo im z rôznych dôvodov systém čakárne nevyhovoval, aby sa prišli zaočkovať doma vo svojej obci, bez nutnosti registrácie, dochádzania do vakcinačného centra, či absolvovania dvoch termínov. Robíme všetko preto, aby bolo očkovanie dostupné a bez problémov,“ doplnila predsedníčka kraja Erika Jurinová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK