Päticu stromov na Solinkách nepresadia, primátor nepodpísal uznesenie zastupiteľstva


Foto: Päticu stromov na Solinkách nepresadia, primátor nepodpísal uznesenie zastupiteľstva Foto: ilustračné

Obyvatelia žilinského sídliska Solinky sa v uplynulých mesiacoch dočkali 250 nových stromov, tie boli vysadené v rôznych lokalitách na území celého sídliska. Na uplynulom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Žiline sa miestni poslanci zaoberali aj návrhom na presadenie pätice z nich. Podľa poslanca za územný obvod totiž nevyhovujú potrebám miestnych obyvateľov:

„V prípade stromov pri kopci na Jaseňovej ulici môže dôjsť k zraneniu detí pri sánkovaní. V ďalších dvoch prípadoch sú stromy blízko okien. Je dôležité postupovať pri každom projekte tak, aby došlo k súladu potrieb občanov s potrebami verejného priestoru a životného prostredia,“ uviedol v materiáli predkladateľ Peter Cibulka.

Mesto Žilina dnes prostredníctvom hovorcu informuje, že presadzovať stromy nebude a primátor Peter Fiabáne uznesenie zastupiteľstva nepodpísal, považuje ho za zjavne nevýhodné pre mesto. Náklady na premiestnenie drevín mali podľa odhadu poslanca predstavovať približne 800 eur. Presadenie pätice stromov nemá podľa stanoviska radnice faktický základ:

„Zhodli sa na tom autor projektu, projektant i odborníci na zeleň, ktorí stromy neodporúčajú presádzať, keďže podľa ich názoru na to neexistuje relevantný dôvod. Štúdia výsadby stromov na Solinkách bola Mestským zastupiteľstvom v Žiline odsúhlasená v decembri 2019 a realizovaná v máji a júni tohto roku na základe schválenej štúdie. V celom procese príprav i realizácie bol priamo zaangažovaný aj poslanec mestského zastupiteľstva z volebného obvodu č. 3 - Solinky, ktorý dnes premiestnenie stromov žiada,“ doplnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Zasadené stromy na Jaseňovej ulici pri kopčeku, ktorý v zime zvyknú využívať deti na sánkovanie, nie je podľa obhliadateľov z mestského úradu nebezpečné:


„K dodatočným požiadavkám o presadenie jedného stromu na Jaseňovej ulici, blízko preliezačiek pri pieskovisku, a presadenia troch stromov v blízkosti výškového paneláka na Jaseňovej ulici č. 4 neboli uvedené žiadne relevantné dôvody. Odborní pracovníci z oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Žiline priamo na mieste preverili podnety a vyhodnotili ich ako neopodstatnené,“ špecifikuje hovorca.

Pre tieto dôvody odmietol žilinský primátor Fiabáne podpísať uznesenie č. 151/2021 zo dňa 29. júna, ktoré sa týka práve presadenia piatich stromov. Na Solinkách vysadili rôzne druhy drevín vrátane troch vzácnych Cercidovníkov japonských.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu