V 2020 vyprodukoval každý obyvateľ Žilinského kraja vyše 450 kíl odpadu. Rastie množstvo aj podiel recyklovania


Foto: V 2020 vyprodukoval každý obyvateľ Žilinského kraja vyše 450 kíl odpadu. Rastie množstvo aj podiel recyklovania

V priemere vyprodukoval každý obyvateľ Žilinského kraja za rok 2020 až 451,76 kilogramov odpadu, teda približne o 6 kíl viac ako je celoslovenský priemer. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky, ktorý periodicky zverejňuje dáta o množstve komunálneho odpadu.

Objem vyprodukovaného odpadu kontinuálne rastie, napríklad pred piatimi rokmi ho vyprodukovali obyvatelia regiónu v priemere len 332 kg. Spolu za rok 2020 vyprodukovali ľudia žijúci v kraji vyše 312-tisíc ton komunálneho odpadu. Z neho putovalo na skládku aj 169-tisíc ton, teda viac ako polovica.

Približne 80-tisíc ton sa podarilo zhodnotiť materiálovo, 61-tisíc bolo zhodnotených spätným získavaním organických látok, v tejto štatistike je zaradených aj 38-tisíc ton ako výsledok kompostovania.

Ako upozorňuje Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR), len necelú tretinu odpadu Slováci vytriedili. Podľa úrovne triedenia sa pritom počíta aj výška príspevku do Environmentálneho fondu, triedením tak obyvatelia aktívne pomáhajú alokovať zdroje na potrebnejšie aktivity.


Mesto Žilina v uplynulom roku začalo s distribúciou nádob, ktoré majú podporiť vytrieďovanie biologicky rozložiteľného odpadu. Pomocou štartovacích balíčkov chce žilinská radnica motivovať Žilinčanov k zodpovednejšiemu nakladaniu s bioodpadom.

Každoročne stúpa cena za uloženie odpadu, ktoré platí mesto Žilina. Práve tento poplatok sa odvíja od úrovne vytriedenia, kým v roku 2018 platila samospráva za každú uloženú tonu len približne 5 eur, v aktuálnom roku je to až 18 eur. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ilustračné