AKTUÁLNE: V Žilinskom kraji nebudú očkovať ľudí bez predošlej registrácie, rozhodla župa


Foto: AKTUÁLNE: V Žilinskom kraji nebudú očkovať ľudí bez predošlej registrácie, rozhodla župa

Hoci v uplynulých dňoch bola medializovaná informácia, že po vzore očkovacieho centra na Tehelnom poli v Bratislave budú očkovaní ľudia bez predošlej registrácie cez čakáreň aj v Žilinskom kraji, samospráva dnes rozhodla o tom, že takýto systém nepovolí. V očkovacích centrách na území Žilinského kraja preto nebudú očkovaní ľudia bez toho, aby boli vopred zaregistrovaní.

„Je dôležité si uvedomiť, že vakcinačné centrá majú svoje vakcinačné kapacity a počty vakcín alokované na daný deň. Každé centrum teda musí poznať presný počet nahlásených očkovaných. K tomuto slúži oficiálny systém nastavený Ministerstvom zdravotníctva SR, ktorý každému registrovanému záujemcovi priradí miesto pre očkovanie,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková.

Dnes sa v kraji očkuje v 16 centrách, najviac z nich pôsobí v Žiline, kde je aj evidovaný dlhodobo najvyšší záujem o očkovanie. Ostatné sú v nemocniciach alebo zdravotníckych zariadeniach v Čadci, Martine, Ružomberku, Námestove, Trstenej, Dolnom Kubíne, Ľubochni a Liptovskom Mikuláši. Prihlásiť sa na očkovanie je možné cez národný objednávací systém čakárne.

Vakcíny využívajú aj pre náhradníkov

Týždenne je k dispozícii približne 24-tisíc očkovacích miest a podľa slov hovorkyne je možné túto kapacitu navýšiť. Napriek tomu zatiaľ počet záujemcov v čakárni nepribúda. Samospráva ale upozorňuje na rastúci počet tých, ktorí prichádzajú do očkovacích centier neohlásení a domáhajú sa zaočkovania. Obdobný systém označila samospráva za dlhodobo neudržateľný, problematický je podľa župy aj z hľadiska administratívy.

V očkovacích centrách sa musia vysporiadať so situáciami, keď registrovaný záujemca na termín nepríde. V takom prípade sa očkovacia látka posúva náhradníkom: „Väčšina vakcinačných centier v Žilinskom kraji má nastavený náhradnícky systém zverejnený na ich webových sídlach, kde sa môžu zaregistrovať očkovanci, ktorí majú z rôznych dôvodov problém s prihlásením sa cez národný systém alebo chcú svoje čakanie skrátiť,“ dodala Pekarčíková.


Po uvoľnení miesta administratívni pracovníci telefonicky upovedomia náhradníkov, že sa môžu na očkovanie dostaviť. Pri dodržiavaní nastavených pravidiel nemôže nastať situácia, že občan v očkovacom centre nebude zaočkovaný. Očkovacie centrá v kraji momentálne očkujú všetkými vakcínami, najpoužívanejšími sú  Pfizer/BioNTec a Moderna.

Zavádzajú aj jednodávkovú vakcínu Janssen

Vo vybraných centrách dobieha očkovanie druhou dávkou AstraZeneca, Sputnikom sa očkuje len v Epidemiologickej ambulancii v Žiline, pričom prvú dávku je možné dostať len do konca júla. Župa aktuálne zavádza očkovanie jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson.

„Zaočkovanosť regiónu je na úrovni 34 %. Aby sme vyšli v ústrety obyvateľom, v blízkom čase spustíme očkovanie bez registrácie priamo v mestách a dedinách v kraji prostredníctvom výjazdovej vakcinačnej linky. Výjazdy budú odkomunikované so samosprávami a očkovať sa bude vakcínou Janssen,“ povedala županka Erika Jurinová.

Po novom sa záujemci môžu dať v rámci kraja zaočkovať aj v ambulanciách 33 lekárov, ktorí sa doteraz zapojili do očkovania. Národný systém čakárne však bude fungovať aj naďalej. Župa pripomína, že očkovacích termínov je dostatok a vyzýva občanov, aby si za miesto očkovania volili centrum čo najbližšie k svojmu bydlisku.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ilustračné