Žilina priznala, že pokus o mimosúdne vyrovnanie s Trabelssiem zlyhal. Možnosti súdnych sporov skúmajú advokáti


Foto: Žilina priznala, že pokus o mimosúdne vyrovnanie s Trabelssiem zlyhal. Možnosti súdnych sporov skúmajú advokáti Foto: Záujmy mesta a podnikateľa sa prekrývajú, vrátane skeletu na Vlčincoch a parkovacej politiky

V týchto dňoch uplynie lehota dvoch mesiacov, ktorú dalo Mestské zastupiteľstvo v Žiline primátorovi mesta Petrovi Fiabáne na podniknutie právnych krokov pre vymáhanie bezdôvodného obohatenia za pozemky pod obchodným domom Mirage patriacich mestu.

Točňa OC Mirage je aj na mestských pozemkoch.

Predstavitelia radnice dnes v podobe tlačovej správy informovali, že sú pripravení iniciovať súdne spory so spoločnosťami, v ktorých nejakým spôsobom figuruje žilinský podnikateľ George Trabelssie.

Za týmto účelom bola už uzatvorená zmluva advokátmi pred necelým týždňom: „Predmetom súdnych sporov by mali byť najmä majetkové a finančné nároky mesta voči spomínaným subjektom. Z uvedených dôvodov samospráva dňa 21. apríla 2021 uzatvorila s Advokátskou kanceláriou Mgr. Slavomír Trnkócy zmluvu o poskytovaní právnych služieb, ktorá z právneho hľadiska vyhodnotí možnosti vstupu mesta do súdnych sporov a samosprávu v týchto sporoch zastúpi,“ informuje hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Mesto týmto krokom nadväzuje na snahy o vysporiadanie majetkových a obchodných vzťahov so súkromnými spoločnosťami s účasťou žilinského podnikateľa, ktoré nikam neviedli. Po takmer dvoch rokoch sa nepodarilo dosiahnuť mimosúdnu dohodu. Jej zamýšľanému uzatvoreniu predchádzali diskusie pripravené aj pre verejnosť.

Mestskí poslanci v roku 2019 v predvianočnom čase a v deň narodenín Georgea Trabelssieho najmä pre krátky časový úsek na naštudovanie a posúdenie znení dohody zamietli návrh na masívne vysporiadanie a zámeny majetku. Zároveň však postup mesta neodmietli a primátora poverili pokračovaním v rokovaniach.

„Vedenie mesta pripravilo pre poslancov od začiatku roka 2020 široký priestor na diskusiu o problémových bodoch predloženej dohody s cieľom modifikovať jej podobu. Posledným krokom bolo doručenie pripomienok poslaneckých klubov, ktoré obsahovali požiadavky možného obchodného a majetkového vysporiadania. Podpísalo sa pod ne 16 poslancov mestského zastupiteľstva. Mesto doručené pripomienky zaslalo protistrane, ktorá na ne reagovala odmietavo,“ vysvetlil kroky mesta hovorca.


Pokusy o mimosúdne vyrovnanie sú definitívne neúspešné

Po dva a pol roku od nástupu do funkcie tak žilinský primátor priznal, že za súčasnej situácie je vysporiadanie s podnikateľom nemožné. Pri zapracovaní viacerých pripomienok a návrhov zo strany verejnosti či poslancov podľa jeho slov cítili, že v danej podobe sú pre protistranu neakceptovateľné. Preto bude mesto pristúpiť k ďalšej možnosti, a tou sú súdne spory:

„Som si vedomý toho, že spoločenská aj politická atmosféra nepraje snahe o akékoľvek mimosúdne vysporiadanie so spoločnosťami Georgea Trabelssieho. Vzhľadom na vážne riziká, ktoré pre mesto vyplývajú zo súdnych sporov, bolo ale mojou povinnosťou primátora pokúsiť sa najprv o mimosúdne riešenie, akokoľvek je to nepopulárne. V súčasnosti máme verejným obstarávaním vybranú advokátsku kanceláriu, ktorá pripraví možnosti na vstup do súdnych sporov mesta,“ podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Na záver mesto informuje obyvateľov, že s ohľadom na charakter celej sporovej agendy si rezervuje právo na komunikáciu vo veci až do definitívneho prijatia zásadných rozhodnutí. Zároveň ale prisľúbilo občanom, že verejnosť bude informovaná pravidelne a včas.

Mestskí poslanci dnes zároveň zamietli možnosť zaoberania sa povolením vybudovania komerčných objektov pri Športovej hale na Bôriku, a takisto vybudovania autobusovej stanice v centre Žiliny pri plánovaní zmien a doplnkov v územnom pláne. Oba stiahnuté body sa týkajú firiem so spoluúčasťou žilinského podnikateľa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu