Pri územnom pláne Žiliny nebudú riešiť domy v Bánovej, autobusovú stanicu ani komerčné objekty pri Korytnačke


Foto: Pri územnom pláne Žiliny nebudú riešiť domy v Bánovej, autobusovú stanicu ani komerčné objekty pri Korytnačke

Petícia obyvateľov v Bánovej proti podnetu na zmenu územného plánu s možnosťou výstavby rodinných domov na mieste súčasného ihriska pri kostole mala nakoniec zmysel, keďže na dnešnom zasadnutí mestskí poslanci síce schválili požiadavky na spracovanie dokumentácie územného plánu mesta Žilina, avšak pozmeňovacím návrhom z neho vypustili niekoľko budov.

So širokou podporou všetkých štyroch poslaneckých klubov a 28 hlasov žilinských poslancov bol schválený pozmeňovací návrh Vladimíra Randu, na základe ktorého bolo z materiálu vypustených 6 bodov.

Preto sa pri spracovávaní územného plánu mesta a jeho zmien a doplnkov v Žiline nebudú ani len riešiť možnosti zmeny funkčného územia na ihrisku v Bánovej, výstavba domov v území biokoridoru v Závodí či možnosť umiestnenia autobusovej stanice.

Súčasného majiteľa športovej haly na Bôriku nepoteší ani stopnutie možnosti výstavby komerčných objektov pri takzvanej Korytnačke. Všetky tieto body boli zapracované do materiálu len ako návrhy a podnety fyzických a právnických osôb, ich ponechanie by teda automaticky neznamenalo, že budú pretavené aj do platného územného plánu vrátane zmien a doplnkov.

Uznesením vypadli úplne, v prípade pozemku v mestskej časti Žiliny Bánová prispela výraznou mierou aj petícia miestnych obyvateľov s viac ako 1 750 podpismi a následný mediálny tlak.

Ďalšími vypustenými bodmi sú znižovanie indexu ozelenenia na parcelách v lokalite Hruštiny na polovicu alebo podnet na výstavbu na Bôriku v mieste, kde sa nachádza telocvičňa Stavbár. Požiadavka v podnete na zmenu regulatívov bola na základnú obytnú funkciu v bytových domoch s doplnkovou funkciou zariadení maloobchodu a nezávadných služieb alebo zariadení občianskej vybavenosti a rekreácie.


Zoznam vypustených podnetov

3.2. Zámer výstavby rodinných domov s maximálnou výškou dvoch podlaží na pozemku p.č. KN-E 4, 7, 9 a 20 k.ú. Bánová. Pozemok sa nachádza v centre mestskej časti Bánová, západne od r.k. kostola Božieho srdca Ježišovho a juhozápadne od NKP kaštieľ; prístupný je z ulíc Jána Bosca a Mesačnej. V súčasnosti sa tu nachádzajú plochy verejnej zelene (vo väzbe na r.k. kostol) a plochy športu.

3.11. Znížiť index zelene vo funkčno-priestorovej jednotke 831OV/01 z 0,4 na 0,2 tak, ako to bolo vykonané vo funkčno-priestorovej jednotke 808OV/01.

3.22. Podnet na zmenu ÚPN-M, a to tak, aby bola možná realizácia „...Zámeru, spočívajúceho vo výstavbe komerčne využiteľných objektov v lokalite Mestskej športovej haly (tzv. Korytnačky) na ulici Vysokoškolákov tak, ako tento Zámer vyplýva z doposiaľ platného a účinného Memoranda o spoločnom postupe uzavretého dňa 19.6.2007 medzi Mestom Žilina a spoločnosťou SIRS (ďalej len „Memorandum“) a z čl. I Dohody o úprave vzájomných vzťahov tvoriacej Prílohu č. 5 Memoranda (ďalej len „Dohoda“)...“.

3.23. Podnet aktualizovať ÚPN-M tak, aby bolo možné v tejto lokalite (terajšia autobusová stanica) umiestniť autobusovú stanicu, a to v súlade s uzavretou Zmluvou o spolupráci na výstavbe autobusovej stanice a Zmluvou o ochrane investícií zo dňa 23.11.2006.

3.41. Žiadosť o zmenu ÚPN-M v časti EKN parcely č.2196/103 v zmysle zámeru výstavby radových rodinných domov, rešpektujúc prvky územného systému ekologickej stability ...“. Predmetný pozemok, ktorý je súčasťou zelene biokoridoru potoka v Závodí sa nachádza medzi ihriskom v Závodí a potokom v Závodí.

3.45. Podnet na zmenu regulatívov pre funkčnú plochu 414ŠR/01, a to - základná funkcia: obytná, v bytových domoch; doplnková funkcia: zariadenia maloobchodu a nezávadné služby, zariadenia občianskej vybavenosti, rekreácia; typ stavebnej činnosti: Novostavby, prestavby, modernizácie, nadstavby, dostavby, prístavby dopravná a technická infraštruktúra; min. index ozelenenia: 0,4; typ stavebnej činnosti: modernizácie, prestavby, prístavby, nadstavby, novostavby, dopravná a technická infraštruktúra; typ zástavby: musí korešpondovať s okolitou zástavbou. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu