Ruky odpílené zo sochy na vrchu Javorina nad obcou Stráňavy sú späť na svojom mieste


Foto: Ruky odpílené zo sochy na vrchu Javorina nad obcou Stráňavy sú späť na svojom mieste Foto: Facebook Stráňavy - Správa obce

V lete minulého roka došlo k poškodeniu časti bronzovej sochy, ktorá sa nachádza na vrchu Javorina nad obcou Stráňavy. Neznámy páchateľ alebo páchatelia vtedy odstránili z pietnej sochy ruky a odniesli si ich so sebou. Na krádež vtedy upozornil motocyklista, ktorý si poškodenie všimol počas prejazdu vrchom.

Socha je vo vnútri dutá, má však približne 3 centimetre hrubé steny. V roku 2010 bol zaznamenaný neúspešný pokus o odcudzenie celej približne dvojtonovej sochy. Minulý rok sa páchatelia zamerali len na ľahko dostupné časti, ktoré odpílili. To, či chceli kovové ruky speňažiť, alebo len sochu poškodiť, doteraz nie je známe.

Odpílené ruky vážiace spolu takmer 100 kilogramov sa podarilo po niekoľkých dňoch nájsť v katastri mestskej časti Žilina - Brodno. Ležali v hustom poraste približne dvadsať kilometrov od miesta krádeže. Obec sa v súčasnosti snaží vrátiť sochu do pôvodného stavu a zakryť spôsobené poškodenia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook Stráňavy - Správa obce