Na Slovensku dnes pribudlo 19 nových prípadov nákazy koronavírusom


Foto: Na Slovensku dnes pribudlo 19 nových prípadov nákazy koronavírusom Foto: Facebook Peter Pellegrini

K aktuálnemu dátumu je na Slovensku 123 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, dnes 19. marca o tom informoval na tlačovej konferencii premiér Peter Pellegrini.

Od včerajšieho dňa zatiaľ pribudlo 19 nových pacientov. Vláda okolo obeda rokovala naposledy, jej končiaci predseda vyjadril optimizmus nad tým, že prípady infikovaných nerastú exponenciálne.

„Držme si palce, želajme si, aby ten počet nenarastal. Zdá sa, že našimi opatreniami sa zatiaľ podarilo zmierniť ten nárast. Robíme všetko pre to, a budeme, do poslednej minúty, aby sme túto situáciu zvládli,“ dodal Pellegrini.

K dnešnému dňu bolo otestovaných s negatívnym výsledkom 2 316 ľudí, ďalších 124 malo pozitívny test. Počet pacientov s identifikovaným ochorením Covid-19 je aktuálne 123, keďže u jednej osoby vo vyššom veku došlo k úmrtiu. 

Pre množstvo iných, komplikovanejších diagnóz, a pokročilý vek, zatiaľ nie je jasné, či to bolo v dôsledku infekcie koronavírusom. Príčinu smrti ukáže až pitva.

Do krajiny dnes priletela aj špeciálna dodávka zdravotníckeho materiálu z Číny. V regióne oznámila automobilka Kia Motors Slovakia, že od pondelka preruší na dobu 14 dní výrobu. 


Žilinský samosprávny kraj zriadil nové informačné linky

Žilinská župa dala dokopy skupinu dobrovoľníkov - medikov a zriadila nové linky ku koronavírusu. Cieľom je posilniť informovanosť, nakoľko dopyt po informáciách je enormný, ale štátne linky sú často preťažené.

„Máme tri nové telefónne linky. Dobrovoľníci z radov mladých medikov na nich odpovedia na otázky a poskytnú potrebné informácie v súvislosti s novým koronavírusom. Som veľmi vďačná dobrovoľníkom, ktorí nám na infolinkách v call centre pomôžu, v tejto neľahkej situácii je to krásne gesto,“ dodala žilinská županka Erika Jurinová.

Infolinky v prevádzke od 08:00 do 22:00 hod.

  • 0915 396 428
  • 0915 396 561 
  • 0915 396 901

Mesto hľadá dobrovoľníkov na pomoc ohrozeným skupinám

Žilinská radnica pripravuje zoznam dobrovoľníkov, ktorí budú ochotní pomáhať ohrozeným skupinám - starším ľuďom, sociálne slabším rodinám alebo rodinám v karanténe. Tie by mohli potrebovať napríklad pomoc s nákupom a jeho donáškou.

Prihlásiť sa k pomoci môže každý záujemca vo veku od 18 rokov, v dobrom zdravotnom stave a bez toho, aby bol v posledných 3 týždňoch v zahraničí a v kontakte osobou nakazenou vírusom COVID-19.  

Dobrovoľníci sa môžu prihlasovať prostredníctvom online formulára na http://koronavirus.zilina.sk/chcem-pomoct.   



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu