Od 1. marca platí uzávera 3 chodníkov v Malej Fatre, potrvá do polovice júna


Foto: Od 1. marca platí uzávera 3 chodníkov v Malej Fatre, potrvá do polovice júna

Turisti v Žilinskom kraji musia od 1. marca rešpektovať každoročnú sezónnu uzáveru troch turistických chodníkov v Malej Fatre, medzi nimi aj obe trasy na Veľký Rozsutec. Dôvodom uzávery je najmä ochrana živočíchov, ktoré majú v Malej Fatre svoj domov.

„Jar je najcitlivejšie obdobie v roku pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov. Pre tieto druhy je dôležité, aby aspoň pár mesiacov v roku mali zabezpečený pokoj od ľudskej prítomnosti. Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú súčasťou Národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy, kde sa nerealizuje hospodárska činnosť,“ informuje Správa Národného parku Malá Fatra.

Okrem dvoch vyššie uvedených trás bude pre turistov nedostupný aj úsek modrého chodníka v časti Vendovka – Malý Kriváň, ktorý prechádza územím nad hornou hranicou lesa. Tu je príčinou ochrana kurovitých vtákov. Chodníky budú uzatvorené do 15. júna. 


V zmysle návštevného poriadku sa z dôvodu ochrany prírody uzatvárajú nasledovné chodníky: 

Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka) 

„Uzávery slúžia v neposlednom rade aj na ochranu a regeneráciu pôdneho krytu, ktorý je bezprostredne po zimnom období náchylnejší na eróziu. Turisti majú celoročne k dispozícii v národnom parku vyše 150 km značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti, takže veríme, že toto obmedzenie prínosné pre prírodu Malej Fatry budú akceptovať a rešpektovať,“ doplnili k uzávere ochranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu