OZ Žilinské labky získalo grant na pomoc pouličným mačičkám v Žiline


Foto: OZ Žilinské labky získalo grant na pomoc pouličným mačičkám v Žiline Foto: OZ Žilinské labky

Od roku 2015 zachraňujú dobrovoľníci v Žiline pouličné mačky, vďaka hlasovaniu zákazníkov obchodného reťazca TESCO získali aktuálne grant vo výške 1 300 eur. Peniaze využije združenie OZ Žilinské labky, ktoré funguje od roku 2018, na úhradu veterinárnych služieb pre mačky v Žiline.

Dobrovoľníci každý rok realizujú kastračný program mačiek z ulice, vďaka čomu ozdravujú pouličné kolónie a predchádzajú šíreniu chorôb. Za krátky čas pomohli niekoľkým stovkám mačiek:

„Kastráciu mačiek z ulice robíme každý rok s podporou mesta, máme sieť dobrovoľníkov, ktorí sa starajú o naše zachránené mačičky a ďalšie široké publikum, ktoré nás podporuje finančne aj materiálne,“ doplnil Juraj Mrvečka, predseda OZ Žilinské labky.

Grant získalo združenie v rámci už 7. ročníku grantového programu spoločnosti TESCO, v ktorom hlasujú nakupujúci za pomoci žetónov. Pre projekt starostlivosti o mačky v Žiline bolo vhodených 32 318 žetónov. Okrem starostlivosti hľadá združenie mačiatkam aj nové domovy.


Aktuálnu ponuku mačiek na adopciu nájdete na https://www.facebook.com/pg/OZZilinskelabky/photos/?tab=albums. Popri adopcii môžete združenie podporiť aj tak, že sa stanete takzvaným “dočaskárom”, teda na určitý čas pomôžete so starostlivosťou o zvieratá.

So zachráneným zvieratkom si preskáčete tie najťažšie chvíle, socializujete ho, obľúbite si ho a následne sa s ním musíte rozlúčiť a prepustiť ho novej rodine záujemcov, preto to rozhodne nie je ľahká úloha:

„V našich radoch máme niekoľko dočasných opatrovníkov a tí sú našim najväčším pokladom pri tejto práci. Bez nich by naše združenie nemohlo umiestňovať zvieratká. Každý z nás má určité kapacity, koľko zvieratiek môže ma doma v opatere. Prihliada sa pritom na pohodlie zvieratiek a ich temperament. Dočaskári dostávajú od zruženia materiálnu podporu a aj veterina je hradená združením. Niektorí napriek tomu túto podporu nevyužívajú a sami nás okrem dočasnej opatery podporujú aj finančne a materiálne – nič nežiadajú. Za toto všetko sme im naozaj nesmierne vďační. To je maximálne možná pomoc v každom smere.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu