Exminister Vážny podal trestné oznámenie pre správu NKÚ o neefektívnom výbere mýta na Slovensku


Foto: Exminister Vážny podal trestné oznámenie pre správu NKÚ o neefektívnom výbere mýta na Slovensku

Na dnešnom tlačovom brífingu oznámil bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa, ku ktorému sa odhodlal dnes na poludnie. Podanie učinil na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky, dôvodom majú byť neutíchajúce útoky na jeho osobu. 

Kontrolóri ešte minulý rok odhalili, že až takmer polovica vybraného mýta putuje do vreciek súkromníkov, vysoké sú aj provízie za platby kartou. Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) boli jedným z podnetov, pre ktoré blokovali autodopravcovia cesty a hraničné priechody na Slovensku. Zmluvu so spoločnosťou SkyToll podpisoval za Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) exprimátor Žiliny a Vážneho stranícky kolega Igor Choma.

„Domnievam sa, že v súvislosti s vypracovaním, zverejnením a následným komunikovaním protokolu NKÚ a záverečnej správy NKÚ z októbra 2019 boli naplnené skutkové podstaty viacerých trestných činov,“ uviedol na brífingu Vážny s tým, že má ísť o trestné činy krivého obvinenia, šírenia poplašnej správy, ohovárania a poškodzovania cudzích práv.

Zároveň doplnil, že víta prebiehajúce vyšetrovanie okolností budovania mýtneho systému. Informovanie a prezentovanie tejto problematiky je ale podľa neho poznačené politizovaním a neodbornosťou, verejnosť má byť zavádzaná. 


Vážny okrem podania trestného oznámenia pristúpil aj k podaniu návrhu na vykonanie kontroly v dvoch prípadoch - výstavby tunela Branisko a vzniku a hospodárenia Národnej diaľničnej spoločnosti, ktoré by sa podľa neho mali realizovať v prvom polroku 2020.

Kontrolóri si naďalej stoja za výsledkami kontrol, ktoré potvrdilo aj vedenie NDS a vláda: „Najvyšší kontrolný úrad SR realizoval kontrolu efektívnosti výberu mýta na základe plánu kontrolnej činnosti, ktorý bol schválený v decembri roku 2018 a vychádzal z rizikových analýz a zistení z predchádzajúcich období. Plán kontrolnej činnosti je verejný dokument, pričom zameranie i časovanie kontroly bolo vopred jednoznačne stanovené. NKÚ SR sa zameral na efektívnosť a účinnosť výberu mýta a napĺňanie kľúčových cieľov.“

Kontrolóri pripomenuli, že ich kontrola nebola zameraná na verejné obstarávanie či z neho vyplývajúce zmluvné vzťahy. „NKÚ SR si jednoznačne stojí za svojimi závermi. Ich pravdivosť a úplnosť bola potvrdená vedením Národnej diaľničnej spoločnosti a informáciu o výsledkoch kontrolnej akcie prerokovala a zobrala na vedomie vláda SR bez pripomienok.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu