Rodné čísla majú postupne nahradiť identifikátory fyzických osôb, vláda odobrila návrh zákona


Foto: Rodné čísla majú postupne nahradiť identifikátory fyzických osôb, vláda odobrila návrh zákona

Rodné čísla by mali na Slovensku nahradiť postupne od roku 2020 identifikátory fyzických osôb. Vláda už návrh zákona o základných identifikátoroch fyzickej osoby odobrila. Náklady na tieto zmeny sa podľa odborníkov môžu hýbať v sumách až 250 miliónov eur. Tí navyše argumentujú, že súčasný systém rodných čísel ešte môže pokračovať ďalej niekoľko desiatok rokov.

Nahradenie rodných čísel náhodne vygenerovanými identifikátormi môže skomplikovať život mnohým ľuďom. Ministerka vnútra Saková koncom júna uviedla, že rodné čísla sa dajú ľahko zistiť a zneužiť, nakoľko obsahujú dátum narodenia. Podľa nového systému má mať každá osoba pridelený bezvýznamový identifikátor, ktorý tvorí náhodné desaťmiestne číslo.

Rodné čísla sú na Slovensku zavedené od roku 1954, čo znamená, že sa všetky možné varianty vyčerpajú až v roku 2053. Nové číslo vydané po tomto roku by už bolo totožné s existujúcim číslom.

Občanom Slovenskej republiky budú prideľovať identifikátory postupne v priebehu 10 rokov. V prechodnom období by sa popri novej koncepcii identifikácie fyzických osôb mala používať aj existujúca. Spustenie nového systému naplno sa odhaduje na rok 2030.

V Estónsku, ktoré je považované za lídra v oblasti informatizácie spoločnosti v Európskej únii, sa v súčasnosti používajú rodné čísla bez problémov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu