Dochádza k zmene zákona o cestnej premávke, zipsovanie sa bude uplatňovať aj pri zbiehaní pruhov


Foto: Dochádza k zmene zákona o cestnej premávke, zipsovanie sa bude uplatňovať aj pri zbiehaní pruhov

Od 1. decembra vstupuje na Slovensku do platnosti novela zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, ktorú v pondelok 28. októbra 2019 oficiálne schválil parlament. Zmeny sa dotknú nielen vodičov motorových vozidiel ale aj cyklistov a vodičov nemotorových vozidiel. Upravuje sa aj výška sankcií a povinnosti účastníkov cestnej premávky. Podrobnejší zoznam všetkých zmien nájdete v našom článku.

Jednou z kľúčových zmien zákona, ktorá poteší mnohých vodičov, je uplatňovanie striedavého radenia už aj pri zbiehaní jazdných pruhov. V súčasnosti vznikajú v mieste spájania pruhov rôzne konfliktné situácie a kým jedna skupina šoférov odmieta dávať prednosť, druhá si ju naopak vynucuje. Výsledkom sú zbytočné zdržania a agresivita na cestách.


Už o necelý mesiac bude platiť nové pravidlo, ktoré prikazuje vodičom uplatňovať striedavé radenie nielen pri súbežnej jazde pred prekážkou cestnej premávky, ale aj pri zbiehaní jazdných pruhov.

Na území mesta Žilina je úsekov, kde sa zbiehajú jazdné pruhy, hneď niekoľko. Keďže dochádza k takmer každodennému vzniku kolón, značná časť vodičov si už automaticky zaužívala zipsovanie. Stále sú však takí, ktorí neumožnia zaradenie ani tam, kde to prikazuje dopravná značka.

Táto zmena v zákone by mala pomôcť k zlepšeniu plynulosti v cestnej premávke. To sa však podarí len vtedy, keď vodiči začnú využívať všetky jazdné pruhy a nie len jeden, v ktorom vytvoria dlhú kolónu. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu