Kandidátka na primátorku Žiliny Ľudmila Chodelková verejne predstavila svoj program


Foto: Kandidátka na primátorku Žiliny Ľudmila Chodelková verejne predstavila svoj program Foto: Iná Žilina

V stredu 26. septembra oficiálne predstavila svoj volebný program nezávislá kandidátka na primátorku Žiliny Ľudmila Chodelková. Pridala sa tak k štyrom ďalším kandidátom, ktorí už verejne svoje zámery odprezentovali. Doteraz tak urobili Martin Kapitulík, Peter Fiabáne, Patrik Groma a Ján Púček.

Ľudmila Chodelková sa uchádza o post primátorky Žiliny ako nezávislá kandidátka a v tohtoročných komunálnych voľbách bude o primátorskú stoličku bojovať ako jediná žena. Do volieb vstupuje spolu so svojim tímom pätnástich kandidátov na mestských poslancov. Tím „Iná Žilina“ tvoria ľudia, ktorých spája vízia o lepšom meste.

Program INÁ ŽILINA ponúka viac ako 100 riešení, tie sú zahrnuté v celkovo ôsmich oblastiach - dobre fungujúce a zodpovedné mesto, bezpečnosť, vzdelanie, šport, kultúra, zelené mesto, sociálna oblasť a oblasť dopravy a infraštruktúry.

Chodelková chce zaviesť nulovú toleranciu zvýhodňovania nekvalitných a predražených dodávok tovarov a služieb pri verejných obstarávaniach či vytvoriť priestor prvého kontaktu, kde môžu občania nahlasovať svoje problémy a podnety pri fungovaní mesta zo všetkých oblastí. Ďalej plánuje napríklad pri riešení zásadných otázok života mesta využiť inštitút referenda a verejných zhromaždení občanov. V rámci bezpečnosti zasa rozšíriť kamerový systém v celom meste, vrátane sídlisk a mestských častí.

Medzi hlavné priority tímu Iná Žilina patrí aj vytvorenie nových kapacít pre umiestnenie väčšieho počtu detí do materských škôl a zvýšenie transparentnosti prijímania detí. V oblasti športu zasa hľadanie reálnych riešení, aby Žilina mala opäť vlastnú športovú halu.

„V prípade možného návratu „Korytnačky“ do rúk mesta budeme akceptovať len podmienky výhodné pre mesto a jeho obyvateľov. V prípade rozostavaného areálu „Karpatská“ presadzujeme možnosť zrušenia zmluvy a navrátenie pozemku do rúk mesta,“ spresnila Chodelková.


V oblasti kultúry má Iná Žilina v pláne zabezpečiť napríklad postupnú opravu kultúrnych domov v mestských častiach. Čistejšie mesto chcú zabezpečiť zasa pomocou fungujúceho systému údržby a nastavenia dôslednej kontroly stavu čistených plôch po vykonaní údržby.

„Budeme presadzovať realizáciu náhradnej výsadby stromov v plnej výške. Z lesoparku chceme vybudovať komplexnú oddychovú zónu pre Žilinčanov, čím bude slúžiť deťom, rodinám, seniorom, ale aj športovcom. Plánujeme dobudovať a rozšíriť mobiliár a detské prvky v rámci celého mesta,“ povedala Chodelková.

Chodelková plánuje so svojim tímom rozšíriť možnosti pre stravovanie seniorov a zaviesť mestský príspevok pre každé novonarodené dieťa v Žiline. Prioritou je podľa jej slov aj zavedenie nového systému parkovacej politiky na základe moderných technológií a presadzovanie vytvorenia nových parkovacích miest a parkovacích domov - predovšetkým na sídliskách.

Zaujímavosťou je, že Iná Žilina by chcela v Žiline zaviesť pilotný projekt rýchlobusov, ktoré by prepojili najviac zaťažené lokality mesta.

„Taktiež chceme zaviesť systematické plánovanie úprav cestných a peších ťahov s alternatívou povrchovej úpravy a pre občanov vytvoriť verejne prístupný harmonogram realizácie opráv a sezónnej údržby. Máme v pláne podporovať aj rozvoj mestských cyklochodníkov,“ uzavrela Ľudmila Chodelková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu