Kandidát na primátora Žiliny Patrik Groma dnes predstavil v Parku Ľudovíta Štúra svoj program


Foto: Kandidát na primátora Žiliny Patrik Groma dnes predstavil v Parku Ľudovíta Štúra svoj program

Dňa 11. septembra 2018 uplynula lehota pre podanie kandidatúry na post primátora mesta Žilina, verejne svoj záujem o vedenie radnice deklarovalo päť záujemcov. Svoje zámery predstavili na tlačových konferenciách Peter Fiabáne a Martin Kapitulík, dnes sa k nim pridal súčasný viceprimátor Patrik Groma. Okrem nich verejne prezentovali kandidatúru aj Ľudmila Chodelková a Ján Púček.

Viceprimátor Groma predstavil svoj program v zrekonštruovanom Parku Ľudovíta Štúra, vo vízii do budúcna sa opiera o 15 veľkých projektov pre Žilinu. Za jeden z najvýraznejších problémov považuje žilinskú Fakultnú nemocnicu s poliklinikou. Napriek tomu, že jej správcom je štát, Patrik Groma chce v horizonte ôsmich rokov postaviť nemocnicu novej generácie a tam súčasnú presťahovať.

Medzi ďalšie priority Gromu patrí mestečko pre seniorov so štartovacími bytmi pre mladých, prinavrátenie haly na Bôriku do rúk mesta alebo, v prípade že sa “Korytnačku” nepodarí získať späť zo súkromných rúk, obnovenie projektu Areálu žilinského športu (AŽIŠ). Rozsiahly športový areál plánuje budovať postupne, prvými objektmi by boli malý zimný štadión a plaváreň.

Nová plaváreň má v programe kandidáta miesto aj na Hájiku, a to v priestoroch pod základnou školou. V osemdesiatych rokoch minulého storočia tu postavili podzemné priestory, ktoré mali slúžiť ako CO kryt. Pôvodné plány počítali s využitím miesta aj na športové a rekreačné účely, už dnes je na projektovú dokumentáciu a stavebné konanie vyčlenených 48-tisíc eur. 


Viceprimátor chce pokračovať v pripravenej revitalizácii vnútroblokov, ktorá by už tento rok mala začať na Vlčincoch a Hlinách I. Vybrané časti brehov riek pri Žiline by mali podľa Gromu skrášľovať tzv. Lida, teda plytké časti s možnosťou kúpania a relaxu. Vo svojom programe sa kandidát zaväzuje, že bude presadzovať vybudovanie Lida s verejnou plážou, promenádou a prírodným parkom.

Venovať sa plánuje aj stravovaniu detí. „Stravovanie v našich školách je na dobrej úrovni. Chcem ju však ešte viac skvalitniť. Dopriať deťom miesto rýb chovaných v akvakultúrach tie lovené v moriach či riekach. Dá sa to zabezpečiť napríklad verejným obstaraním určitých druhov potravín centrálne pre všetky školy, čím sa kvalitnejšie potraviny stanú cenovo dostupnejšie, a zároveň sa môže napríklad v piatok na všetkých školách podávať grilovaná treska s prílohou z domácej produkcie,“ popisuje vo svojom programe.

Komunálne voľby sa budú konať 10. novembra 2018, lehotu na prvé zasadanie miestnych volebných komisií určil predseda Národnej rady Slovenskej republiky do 18. septembra 2018, vydanie rozhodnutia o registrácii kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva a kandidátov na primátora prebehne do 26. septembra 2018. 

V Žiline zatiaľ verejne ohlásilo kandidatúru päť kandidátov, rôzne média špekulujú o ďalších menách. Najneskôr do 16. októbra určil Andrej Danko zverejnenie zoznamu zaregistrovaných kandidátov. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu