Prvý kandidát na primátora Peter Fiabáne dnes predstavil víziu modernej a otvorenej Žiliny


Foto: Prvý kandidát na primátora Peter Fiabáne dnes predstavil víziu modernej a otvorenej Žiliny

Na dnešnej tlačovej konferencii v priestoroch Nadácie Polis predstavil mestský poslanec Peter Fiabáne, ktorý prednedávnom ohlásil záujem kandidovať na post primátora Žiliny, svoju víziu pre mesto. Tá dostala názov PlánZA a je otvorená nielen odborníkom, ktorí pomáhali s jej prvou verziou.

Jej základ stojí na modernej samospráve, a to v oblastiach komunikácie s občanmi, riešenia ich problémov a spolupráci s ďalšími partnermi vo verejnom sektore. Konkrétne body v pláne chce Fiabáne spolu s tímom a verejnosťou diskutovať, zlepšovať a neustále prehodnocovať tak, aby v maximálnej možnej zmiere zlepšili život v Žiline.


Žilina by mala byť podľa Fiabáneho moderné mesto, v ktorom sa transparentne narába s verejnými prostriedkami a riadiace pozície sú obsadené odborníkmi. Z množstva predstavených riešení sme vybrali niekoľko zaujímavých, ktoré reflektujú požiadavky obyvateľov na zmenu súčasného stavu.

Situáciam, pri ktorých dochádza napríklad k nevkusnej výstavbe, odpredávaniu majetku za rôzne ceny či nekoncepčnému rozvoju mesta, by mal predísť mestský inštitút. Pripomenieme, že mesto Žilina ako krajské stále nemá útvar hlavného architekta, čo sa významne odráža na vizuálnej podobe najmä centra mesta.

V tíme odborníkov Petra Fiabáneho je aj architekt Dušan Maňák.

„Jednou z najvyšších priorít je tvorba mestského inštitútu, multidisciplinárneho oddelenia na MsÚ, so zastúpením urbanistov, architektov, sociológa, plánovača, krajinného architekta, ekonóma, atď. Táto inštitúcia musí byť autonómna, jej úlohou bude tvorba koncepčných materiálov, vydávanie stanovísk, usmerňovanie činnosti a rozvoj mesta,“ predstavuje Fiabáne.

Inteligentné riešenia pre uľahčenie života a komunikácie s mestom

Medzi „Smart city“ riešeniami pre Žilinu je návrh na zbieranie otvorených dát, vďaka ktorým je možné vyhodnocovať konkrétne oblasti a problémy a príjmať riešenia aj za podpory dostupných dát.

Fiabáne navrhuje aj zavedenie systému monitorovaných odpadkových košov, čo by pomohlo zefektívniť odpadové hospodárstvo mesta. Po vzore európskych veľkomiest chce priniesť kandidát Žilinčanom multifunkčnú kartu.

Galéria: 4 fotky

Pomocou nej by sme mohli platiť za služby, uhradiť dane alebo cestovať hromadnou dopravou. Takisto by karta zaisťovala prístup na mestské športoviská. Ďalšie “smart” riešenia by mohli vzísť z pravidelných hackathonov, na ktorých by vývojári riešili špecifické výzvy v meste a možnosti ich prekonania za pomoci technológie.


Na riešenie aktuálnych výziev v Žiline zostavil Peter Fiabáne pomerne rozsiahly 28-členný tím, v ktorom nechýbajú Marek Adamov, autor projektov Stanica Záriečie a Nová synagóga, psychlogička a predsedníčka správnej rady Nadácie Krajina Harmónie Soňa Holúbková či Peter Zánický, športovec a cyklistický tréner, ktorý sa podieľal na výchove Petra Sagana.

Posledný menovaný pripomenul, že k Žiline bola príroda skutočne štedrá - v okolí máme Malú Fatru, Lesopark a množstvo parkov. Športová infraštruktúra tu má do budúcnosti potenciál, podľa jeho slov rastie aj záujem Žilinčanov o športovanie, čo so sebou prináša nové výzvy a nároky na vznik nových športovísk.


Ďalšími členmi platformy sú odborník na IT Daniel Harcek, organizátor športových a komunitných podujatí Vladimír Randa, riaditeľka Univerzitnej knižnice v Žiline Alena Mičicová, Martin Brňák zo Slovenskej siete proti chudobe, odborník na dopravu zo Žilinskej univerzity Marián Gogola, športovec a manažér Tomáš Čelko, krajinná architektka Blanka Malá, zakladateľ združenia Kompostuj.me Michal Vavrík a mnohí ďalší.

Platformu síce dal dohromady kandidát na primátora, pozýva však k spolupráci a využívaniu riešení všetkých. „Táto odborná platforma je však apolitická a my budeme veľmi radi, keď si jej riešenia osvoja aj iní kandidáti, či budúci primátor a poslanci mestského zastupiteľstva. O to nám ide, aby sa riešenia PlánuZA stali východiskom pre vyriešenie problémov, ktoré trápia všetkých Žilinčanov,“ uviedol Peter Fiabáne.

PlánZA ako otvorený dokument s možnosťou zapojenia sa

Plán pre Žilinu v podaní Petra Fiabáneho má päť prioritných oblastí, v ktorých jednotliví odborníci navrhujú riešenia. Tie sa týkajú otvorenosti, mobility a ekológie, bezpečnosti a starostlivosti, vzdelávania a športu a kultúry spolu s identitou.

S tímom odborníkov však pripomenuli, že plán je otvoreným projektom a pozývajú k účasti v navrhovaní a diskusii nápadov aj samotných Žilinčanov.

„Jeho počiatočná verzia je výsledkom práce ľudí, odborníkov a nadšencov, ktorí nemajú na všetko rovnaký názor, ale mali spoločný cieľ – pripraviť plán, ktorý by zo Žiliny spravil lepšie miesto pre život nás všetkých. Aj preto máte možnosť sa do jeho tvorby zapojiť aj Vy. Každá kapitola je otvorená podnetom a pripomienkam Žilinčanov. Ak cítite, že je niečo, čo by v našom meste mohlo fungovať aj inak, lepšie, využite túto možnosť a pošlite nám svoj podnet, zapojte sa do diskusie,“ popisujú spoločne autori Plánu pre Žilinu.

PlánZA, do ktorého tvorby sa môžete zapojiť, nájdete na www.planza.sk



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu