FOTO: Most pod Slnečnými skalami podmyla voda, v mimoriadnej situácii rieku dočasne premostia


FOTO: Most pod Slnečnými skalami podmyla voda, v mimoriadnej situácii rieku dočasne premostia
Galéria: 9 fotiek

Mesto Rajecké Teplice vyhlásilo dnes 3. júla 2020 mimoriadnu situáciu pre zhoršenie stavu mosta na ceste prvej triedy I/64 v oblasti pri Autokempingu Slnečné skaly. S rekonštrukciou mostného objektu počíta Slovenská správa ciest (SSC) ešte tento rok, vo štvrtok umiestnila na oboch stranách svetelnú signalizáciu a dočasné dopravné značenie.

Súčasný havarijný stav ešte zhoršili nepriaznivé poveternostné podmienky počas uplynulého dňa, ktoré sa podpísali pod podmytie pilierov a základov mostného objektu:

„Počas obdobia ohrozenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti budú vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia, činnosti nevyhnutné na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti a opatrenia na záchranu života, zdravia a majetku - vykonávaním záchranných prác,“ uvádza vyhlásenie mesta Rajecké Teplice.

Slovenská správa ciest predpokladá dokončenie v novembri, počas celej doby výstavby počíta s riadením dopravy prostredníctvom semaforov. Pôvodne mali byť práce rozdelené na dve etapy a vykonané tak, aby bola vždy polovica mostného objektu - jeden jazdný pruh, prejazdná.


V prvej etape opravy by most nemohli využívať vozidlá s hmotnosťou nad 20 ton, pre tie by slúžili obchádzkové trasy. Investičná výstavba a správa ciest Žilina (IVSC-ZA) potvrdila budovanie nového mosta v rámci rekonštrukcie:

Výstavba nového jednopoľového mosta, rozpätie 22 metrov. Oprava je vo výške investície 712 955 eur s DPH,“ uviedol za spoločnosť Vladimír Veveričík.

Oproti pôvodnému plánu však bude v dôsledku zhoršenia stavu mosta a vyhlásenia mimoriadnej situácie potrebné zhotovenie dočasného premostenia rieky Rajčanka. Premávka je v súčasnosti riadená striedavo v jednom jazdnom pruhu.

Vedenie mesta Rajecké Teplice ustanovilo niekoľko opatrení:

  • SSC zabezpečí reguláciu dopravy na mostnom objekte striedavo v jednom jazdnom pruhu, riadenú svetelnou signalizáciou
  • SSC zabezpečí dopravné značenie so zníženou rýchlosťou na 30 km/h
  • SSC zabezpečí znalecký posudok technického zhodnotenie mostnej konštrukcie a začne vykonávať prípravu dočasného premostenia rieky Rajčanka
  • primátorka mesta poverila mestskú políciu výkonom pravidelného monitoringu




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu