V Žiline pribudlo 5 nových autobusov Solaris


Foto: V Žiline pribudlo 5 nových autobusov Solaris

Žilina 6. 11. 2014 – Mesto Žilina a Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. pokračujú v obnove vozidlového parku. Už dva roky je v prevádzke 15 nových trolejbusov, teraz k nim pribudne 5 nových klimatizovaných a nízko podlahových autobusov. Ich slávnostné spustenie do prevádzky sa uskutoční na Námestí Andreja Hlinku v stredu 12. novembra 2014 o 11.00 hod.
Do Žiliny dorazilo 5​nových autobusov typu Solaris Urbino. Tieto autobusy svojimi výhodami skvalitnia mestskú hromadnú dopravu v Žiline a zatraktívnia ju vo vzťahu k cestujúcim. Všetkých 5 autobusov bude plne klimatizovaných, a to osobitne v kabíne pre vodiča a osobitne v priestore pre cestujúcich. Autobusy budú kompletne nízko podlahové, takže cestujúci už nebudú musieť pri nastupovaní prekonávať výškový rozdiel medzi nástupnou hranou nástupišťa a podlahou vozidla. Prípadný rozdiel medzi nástupnou rovinou a podlahou autobusu môže vodič ešte viac znížiť pomocou tzv. kneelingu (mierne nakláňanie vozidla v zastávke smerom k nástupnému ostrovčeku).
„Postupne napĺňame zámer obnoviť celý vozidlový park dopravného podniku, takže k novým trolejbusom pribudnú aj nové autobusy. Vychádzame taktiež v ústrety hendikepovaným cestujúcim, pretože tieto moderné autobusy sú vybavené nástupnou vyklápacou plošinou pre vozíčkarov. Vo výbave je aj vonkajší hlásič smeru a čísla linky pre nevidiacich,“ konštatuje primátor mesta Žilina Igor Choma.
Nové autobusy majú motory najmodernejšieho radu a sú ekologické – emisná trieda Euro 6. Súčasťou ich výbavy je aj kompletný a moderný elektronický informačný a tarifný systém. Nebude chýbať ani kamerový systém. Vozidlá budú vybavené dopytovým otváraním dverí.
Staré vozidlá, ktoré dopravný podnik vyradí, si vyžadovali neúmerne veľké prostriedky na údržbu a ich prevádzku. Priemerný vek autobusov, ktoré budú vyradené z prevádzky, je takmer 19 rokov. Nové vozidlá budú v štandardnom farebnom vyhotovení žltá, zelená a biela a do ostrej prevádzky budú spustené v tento istý deň. Nákup nových autobusov je kompletne financovaný z vlastných zdrojov, bez úveru, vo výške 990 000 €.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu