V poradovníku na nájomný byt je 223 žiadateľov, uplynulý rok ich mesto Žilina pridelilo 28


Foto: V poradovníku na nájomný byt je 223 žiadateľov, uplynulý rok ich mesto Žilina pridelilo 28 Foto: ilustračné - pixabay.com

Z informatívnej správy o počte pridelených bytov z poradovníka a o počte pridelených bytov z evidencie žiadosti o výmenu bytov za rok 2017 vyplýva, že v uplynulom roku pridelilo mesto spolu 28 nájomných bytov. V ďalších desiatich prípadoch došlo k výmene.

Presnú polovicu pridelených bytov získali záujemcovia z poradovníka, o pridelení ďalších 14 bytov rozhodol žilinský primátor Igor Choma. Podľa všeobecne záväzného nariadenia môže primátor prideliť maximálne 30% z celkového počtu pridelených nájomných bytov v predchádzajúcom kalendárnom roku. V tom mesto pridelilo 57 nájomných bytov.

Primátor môže prideliť byty na základe posúdenia naliehavosti bytovej potreby žiadateľa, výchovných pomerov v rodine s nezaopatrenými deťmi, mesačného príjmu žiadateľa či kultúrneho, sociálneho, zdravotného a ekonomického prínosu pre mesto Žilina.

Na nájomné bývanie majú nárok domácnosti s príjmom do približne 600 resp. 800 eur


Záujem o nájomné bývanie v Žiline prevyšuje ponuku, ku dňu 31. januára 2018 bolo v poradovníku zaradených 223 žiadostí o nájomný byt. Najstarších päť pochádza z roku 2015. Jedným z pravidiel pre pridelenie nájomného bytu je podmienka mesačného príjmu domácnosti najviac do výšky trojnásobku životného minima, ktoré v súčasnosti predstavuje 199,48 eur.

V prípade, že je členom takejto domácnosti osoba s ťažkým zdravotným postihnutím alebo ide o domácnosť osamelého rodiča s nezaopatrenými dieťaťom, prípadne aspoň jeden z členov domácnosti zabezpečuje zdravotnícku starostlivosť, vzdelávanie, kultúru alebo ochranu pre obyvateľov mesta, môže byť príjem domácnosti do výšky štornásobku životného minima. 

Pre rastúci dopyt zahájilo mesto projekty na výstavbu dvoch obytných komplexov, ktoré po dokončení poskytnú nájomné bývanie. Bytový dom na Dlabačovej ulici postaví prešovská firma DAG Slovakia za viac ako dva milióny eur. Druhým projektom je bytový komplex v oblasti za Vuralom, kde mesto plánuje postaviť takmer dvesto bytových jednotiek.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu