Podvodníci sa snažia cez telefón vymámiť peniaze od starších ľudí, vydávajú sa za členov rodiny


Foto: Podvodníci sa snažia cez telefón vymámiť peniaze od starších ľudí, vydávajú sa za členov rodiny

S blížiacimi sa Vianocami narastá aj počet podvodníkov, ktorí sa snažia zarobiť peniaze, hoci aj nelegálnou cestou. S pomocou rôznych taktík a vymyslených príbehov skúšajú osloviť prevažne starších ľudí s jasným cieľom - získať čo najviac. Najnovšie sa v Žiline objavili špekulanti, ktorí volajú domov dôchodcom. 

Hovor väčšinou prebieha rovnako. Osoba na druhej strane sa predstaví ako vnuk alebo vnučka a posťažuje sa na svoje problémy. Uvedie, že súrne potrebuje nejaké peniaze, na zaplatenie dôležitej splátky či poplatku. Často zdôrazňuje, že ak nezaplatí, dostane sa do problémov alebo príde o všetky svoje peniaze. Starší ľudia bývajú dôverčiví a ľahko naletia vymysleným príbehom. Volajúci však dopredu informuje, že osobne nemôže prísť a po peniaze pošle svojho známeho. 

„V piatok okolo 16:30 zavolal našej starkej pán s tým, že jej gratuluje k meninám a že je z rodiny a potrebuje banke zaplatiť, inak príde o peniaze. Pýtal sa, koľko má peňazí, že by si pre ne prišiel. Keď mu povedala, že zavolá dcére, tak sa začal zdráhať, aby to nechala tak a aby nikomu nič nevravela,“ napísala nám naša čitateľka.


Keď sa pokúšali volať späť, zdvihol údajne taxikár. Ten mal len svojmu klientovi požičať telefón aby si vonku zavolal. Kontakt na páchateľa podvodníka tak nezískala. Naša čitateľka preventívne upovedomila aj políciu. Tento prípad žiaľ nie je jediný v Žilinskom kraji. 

Žilinská polícia už v uplynulých mesiacoch upozornila na podvodníkov. Dôležité je upovedomiť najmä svojich starších rodinných príslušníkov a vysvetliť im, aby neverili takýmto telefonátom a vždy si všetko preverili.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu